Kultahistorian suurin hippu sai muistolaatan

Lapin kultapuroilta löydetyn suurimman hipun löytöpaikka Luttojoen läntisen haaran latvoilla Saariselän ja Laanilan alueella on saanut muistolaatan. Sen ovat paikantaneet, valmistaneet ja kiinnittäneet kirjailija ja Laanilan mökkiläinen Lauri Skants ja ivalolainen geologi Erkki Kreivi syksyllä 2016. Ivalon läheltä Huuhkajan kylästä kotoisin oleva Evert Kiviniemi löysi 392,9 grammaa painavan isommuksen 25. syyskuuta -35 kaivaessaan paikalla Heimo Ylirieston kanssa, joka on nauhoitetussa muistelmassaan kertonut löytötarinan Kreiville. Nauhoitus on tallennettu Inarin kirjaston digitaaliseen arkistoon, jossa se on kenen tahansa kuunneltavissa.

Muistolaatassa on seuraava teksti:

 ”Tältä kohdalta kurun länsipuolelta löysi Inarin Huuhkajan kylässä asunut Eevert Kiviniemi 25.9.1935 Suomen toistaiseksi suurimman kultahipun 392,9 gr.

Näin kertoo nauhoitetussa haastattelussa hänen kaivuukaverinsa Heimo Yliriesto. Paikan oli alun perin löytänyt ja vallannut David Anttila 1890- luvulla, kaivoksen numero 26/147”

Evert kartalla

Suurimman hipun löytöpaikka sijoitettuna Googlen kartalle. Luton latva on tällä korkeudella lähes kuiva koko kesän, joten se ei juuri näy kartalla, mutta maastossa puron uoama on helppo havaita.

Muistolaatta on kiinnetty Luttojoen läntisen haaran itärannalla olevaan isohkoon laattakiveen noin 700-800 m Prospektorin vanhan Luton kaivoksen kohdalta puron vartta pohjoiseen. Laanilan Viskitie kulkee laatasta vajaan 100 m päässä länteen ja löytöpaikan kohdalla sijaitsee mökki numero 24. Hyvänä maamerkkinä paikan etsijöille on Viskitie 22:n kohdalla sijaitseva pylväsmuuntaja. Viskitien nimen taustalla on se, että v. 1960 avattu Laanilan Tunturimaja sai anniskeluoikeudet vuosikymmenen lopulla ja tämän jälkeen sen nimi Laanihovi muuttui kansan suussa Viskilompoloksi.

Skants ja Kreivi ovat ehdottaneet Metsähallitukselle, että löytöpaikalle merkittäisiin opasviitat sekä tehtäisiin polku ainakin Luton kaivoksen suunnalta, missä kulkee leveä Laanilasta kansallispuistoon johtava retkeilyreitti.