Kirjat

Keräämme näille sivuille vanhoja ja uusiakin Lappi- ja kultakirjoja.

 

Laanila sai oman kirjansa

Tämän kannen sisällä on paljon tietoa Laanilan historiasta.
Tämän kannen sisällä on paljon tietoa Laanilan historiasta.

Oululaisen Lauri Skantsin kirja Laanilan menneisyydestä, kullasta ja kullankaivajista, sotamuistoista ja partisaanien tihutöistä on ilmestynyt uusittuna painoksena. Ensimmäinen painos kirjasta myytiin nopeasti loppuun. ”Kultaa, poroja ja partisaaneja Laanilassa – Pieni pala Lapin historiaa”-kirjassa on yli 250 sivua, runsaasti kuvia, karttoja, historiallisia dokumentteja ja kultalegendojen omakohtaisia muistelmia. Toisen painoksen on julkaissut Hipputeos.

Lisätietoja täältä

https://www.kultahippu.fi/kirjat/jarkale-laanilan-ja-saariselan-menneisyytta/

 

Niehoff Kaija

UTUPILVIÄ unennäkijän päiväkirjoista, runokirja

UUTUUS 2016

S512 Utupilviä etukansi 001Kaija Niehoff piti koruliikettään vuosikymmeniä Kaunispään Huipulla
ja hän on tunnettu kullankaivajien sekä Lapin ystävien keskuudessa.

Kaija Niehoffin runoteos UTUPILVIÄ unennäkijän päiväkirjoista on vahvasti omakohtainen.
Tekijä kuvailee runojaan seuraavasti: ”Kaikki kirjoitettu on todellista, minulle tapahtunutta, unteni ja intuitioitteni antamia sysäyksiä.”

Runoissa on usein mukana luonto tärkeässä roolissa.

Runot puhuttelevat lukijaansa, niistä löytyy myös yhteneväisyyksiä lukijan elämänkokemuksiin.
Runot antavat voimaa ja uskoa tulevaan…

Katso Hipputeoksen nettikaupasta http://www.hipputeos.fi/product_info2.php?cPath=1_2&products_id=1535

Erkki Lilja

JÄÄMERENKÄYTÄVÄ

Pohjois-Suomen rata- ja tiehankkeiden historiaa

näkijöitä – tekijöitä – kulkijoita – salaisia suunnitelmia

Jäämerelle johtavien kulkuyhteyksien historiaa, toteutuneita ja toteutumattomia tie- ja ratahankkeita on tässä Jämerenkäytävä-teoksessa käsitelty yhtenä kokonaisuutena, jonka päätepiste on Pohjois-Atlantin ja Jäämeren rannikko ja eteläinen päätepiste leviää hajajuuristona Itämeren maihin.

 

 

 

Katso tästä kirjan esittely Jäämerenkäytävä sisältö ja esipuhe

Sidottu, kovakantinen, suojapaperi, 304 sivua

ISBN 978-952-5617-25-2

Kustantaja Hipputeos Oy

Kirja on ilmestynyt 18.2.2013, 304 sivua, hinta 38 euroa

NYT TARJOUKSENA   http://www.hipputeos.fi/index.php?cPath=1_2.

Arvo  Tiera Ruonaniemi

Povipullon kultaa

Runoja suurta Erämaan Henkeä kiitellen

Tiera kirjoitti vuonna 2012 muutamia uusia runoja. Nämä ja joukon vanhempia runojaan hän lähetti kustantajalle syksyllä 2012. Runoista syntyi 100 sivuinen runokirja, joka julkistettiin Tieran 101-vuotispäivän kynnyksellä. Tiera täytti 22.1.2013 101 vuotta.

Runoissaan hän muistelee kokemuksiaan vaelluksiltaan erä- ja kultamailla. Uusissa runoissaan hän herkistyy odottamaan kevättä ja Lapin kesää unohtamatta syksyä ja kaamosta. Hän kiittää Luojaansa.

Katso tästä pdf kirjan sisältö Povipullon kultaa runokirja sisältö

nidottu, pehmeäkantinen, 100 sivua
ISBN 978-952-5617-26-9
kustantajan tuotenumero HT26
Kustantaja: Hipputeos Oy
Ohjehinta 12 euroa

Jarmo Lahtinen

Asser Siitonen – malmimies

Monitaitoisen malminetsijän ja kultamiehen tarina

Kirjassa Malmimies Asser Siitonen kerrotaan Asserin elämäntaival ansiokkaana malmikivien löytäjänä ja tuntijana, kullanetsijänä ja -kaivajana sekä taiteiden harrastajana.

Asserin merkittävin löytö oli vuonna 1963 valtionpalkinnollakin huomioitu mangaanimalmilohkare Kittilän Porkosen-Pahtavaaran alueelta, josta maanmittari P.W. Aurén oli löytänyt sata vuotta aikaisemmin laaja-alaisen rautaesiintymän. Useat malmiyhtiöt monine asiantuntijoineen tutkivat rautamalmeja pitkälle 1900-luvulle, mutta mangaanista eivät tutkijat tehneet havaintoja. Aurénin ensi löydöstä kului lähes sata vuotta, kunnes Asser Siitonen löysi alueelta ensimmäisen mangaanimalmiviitteen. Havainnosta poiki mittava työmaa yli kymmeneksi vuodeksi.

Malmilöytö muutti Asserin elämän suunnan ja hän palveli vuosikymmeniä eri malmiyhtiöitä kymmenissä kohteissa tutkien malmiesiintymiä muun muassa:

– Kittilän Saattoporassa, johon perustettu kultakaivos toimi 1980-luvun lopulta alkaen useita vuosia

– Kolarissa Rautuvaaran – Hannukaisen alueella Rautaruukki Oy:n rautamalmituotannon aikana. Tänä päivänä Hannukaisen esiintymää tutkii Northland Mines Oy tavoitteenaan jatkaa tuotantoa esiintymällä

Kirjasta saa hyvän kuvan 1900-luvun jälkipuoliskon malmitutkimuksista, jotka ovat perusteena monen tämän päivän kaivoshankkeille.

Malmiyhtiöiden palvelusten jälkeen Asser teki merkittävää pioneerityötä pienkaivostoiminnassa kullan etsinnässä ja rikastamisessa. Hän kehitti ja rakensi erotusmenetelmiä omalta synnyinkotinsa läheisyydessä olevalla valtaukseltaan louhimalleen irtomaahan liittyvään kultaan.

Rovaniemellä 1960-luvun lopulta lähtien asunut Asser harrasti myös monia malmeihin liittymättömiä asioita, kuten musiikkia, maalausta ja valokuvausta. Hyvänä kädentaitajana hän paitsi suunnitteli, myös pitkälti valmisti itse useimmat kullanetsintään ja rikastukseen tarvittavat laitteet.

Asser oli myös monella tavoin syvä ajattelija. Hänellä oli voimakas halu pohtia miljardien vuosien takaisia geologisia tapahtumia ja niiden yhteyttä erityisesti Lapin kultaesiintymien muodostumiseen. Elämän syvien kysymysten pohdinta oli keskeinen osa Asserin persoonaa. Hän menehtyi vaikeaan sairauteen maaliskuussa 2010.

Asser Siitonen – malmimies

Kustantaja Hipputeos Oy

ISBN 978-952-5617-24-5, 112 sivua, ohjehinta 18 euroa

Myynti kaikki kirjakaupat ja www.hippukulta.fi , nettikaupasta tarjoushintaan 10 euroa.

 Kirja menneisyyden Lapista;

Ivalojoen kultaryntäyksestä ja Inarin Lapista 1800-luvun lopussa

Ei ollut Lapinmatkailijalla helppoa vuonna 1867. Matka porokyydillä Sodankylästä Ivaloon saattoi pahimmassa tapauksessa kestää kaksi viikkoa.

Hipputeos Oy on julkaissut kirjan Petter Wilhelm Aurénin matkoista ja kokemuksista Lapista 1800–luvun loppupuolelta.

P. W. Aurén oli maanmittarina Lapissa vuodesta 1853 alkaen. Kirjassa hän kertoo matkastaan vuonna 1867 Rovaniemeltä Altaan sekä Ivalojoen kultalöydösten alkuhistoriaa. Lisäksi kirjassa on tarkkoja tietoja Utsjoen, Inarin ja Sodankylän väestöstä ja elinkeinoista 1800-luvulla.  Mukana on kuvaus vierailustaan Lars Levi Leastadiuksen luona 1857.

Inari, Sodankylä, Ivalojoen kultaryntäys ja matka tiettömään Lapinmaahan ovat Petter Wilhelm Aurénin keskeisiä aiheita kirjassa, joka on juuri ilmestynyt ensi kertaa suomenkielisenä. Tekijä kirjoitti kirjan ruotsiksi ja se ilmestyi omakustanteena 1894. Hänellä oli tarkoitus kirjoittaa useampiosainen teos tuolloisesta Oulun läänistä, johon myös nykyinen Lappi sisältyi. Mutta tämä jäi toteutumatta hänen heikentyneen terveytensä vuoksi. Maanmittarina ja yhteiskunnallisena vaikuttajana Aurénilla oli erinomainen näköala koko Pohjois-Suomeen ja sen murroskauteen.

Suurin osa Lappia oli vielä tietöntä erämaata, jossa kuljettiin vuosisataisia kulkukeinoja veneillä, patikoiden ja poroilla. Aurén syntyi Nilsiän Palokylässä 1826 ja sai nimen Pekka Ville Eronen. Hän opiskeli rakennusmestariksi ja maanmittariksi ja nimitettiin komissiomaanmittarin virkaan Rovaniemelle 1855. Siellä hän osallistui aktiivisesti kunnan ja seurakunnan toimintaan ollen muun muassa Rovaniemen pitäjäkokouksen ensimmäinen puheenjohtaja ja vaikuttaen keskeisesti Rovaniemen kouluolojen kehittymiseen.

Petter kartoitti Lappia 1860-luvulla piirtäen kuvernöörin määräyksestä pitäjäkartat.  Suurin osa näistä kartoista on taltioitu Kansallisarkistoon, jonne ne luovutettiin muutama vuosi sitten Metsähallituksen arkistosta.  Keväällä 1870 Petter kartoitti Ivalojoen kullanhuuhdonta-aluetta ja hän oli ensimmäinen asukas valmistumassa olevassa Ivalojoen Kultalassa. Hänet määrättiin kulta-alueen viralliseksi maanmittariksi yhdessä veljensä Josefin ja Fredrik Lönnqvistin kanssa. Veli oli ollut mukana insinööri J.C. Lihrin johtamalla kullanetsintäretkellä, joka johti Ivalojoen kulta-alueen löytämiseen 1869.

Aurén kertoo kirjassaan Kultalassa vietetyistä juhannusjuhlista 1870; alla olevassa kuvassa etualalla oleva kivimuistomerkki pystytettiin näiden juhlien aikana. Taustalla joen vastarannalla Ivalojoen historiallinen Kultala, jonka ensimmäinen asukas Aurén oli.

Petter Aurén oli löytänyt malmia Porkonen-Pahtavaara alueelta Kittilästä ja tehnyt sinne valtauksen 1865. Syrjäisen sijainnin vuoksi kaivostoiminta ei kannattanut. Ivalojoella hän innostui kullanetsintään ostaen itselleen merimies Otto Korhosen valtauksen Kultalan yläpuolisen kosken rannalta. Hän siirsi valtausta hieman alemmaksi ja lähemmäksi Kultalan rannan rikkaita kultamaita, mutta kultaa ei nytkään löytynyt riittävästi.

Kirjoittaminen oli Aurénille tapa vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin ja hän kirjoitti ahkerasti Oulun Wiikko-Sanomiin. 1894 hän julkaisi omalla kustannuksellaan ruotsikielisen kirjan ”Anteckningar om Utsjoki, Enare och  Sodankylä”.  Siinä hän kertoo yksityiskohtaisesti matkastaan Kittilästä Ivalojoen kautta Inariin, Utsjoelle ja Jäämeren rannalle Altaan v. 1867. Lisäksi kirjassa on runsaasti tietoa ja tilastoa Inarin, Utsjoen ja Sodankylän elämästä 1800-luvun lopulla sekä tiivis matkaopas tuon ajan Lapinmaahan. Petter muutti Rovaniemeltä Ouluun 1874 hoitamaan sieltä käsin Lapin virkaansa jääden eläkkeelle 1894. Hän kuoli 24.5.1896.

Kirjaa ei tähän asti ole kokonaisuudessaan julkaistu suomenkielisenä. Lapin Yliopiston saamen kielen ja kulttuurin lehtori Leif Rantala on kääntänyt kirjan suomeksi ja sen on julkaissut Hipputeos Oy.

Matkani Lapinmaassa 1867

ISBN 9789525617214, sidottu kovakantinen, 176 sivua, hinta 22 €

Myynti: kaikki kirjakaupat, www.hipputeos.fi

Matkani Lapinmaassa 1867 kirjan julkistaminen, Leif Rantala ja Seppo J. Partanen

Kirja julkistettiin Saariselällä BARENTSIN MESSUILLA perjantaina 14.9.2012.

VUOSI SATA Tulilappia tutkimassa Petsamoa peräämässä

VUOSI SATA Petsamo tulilappi lappi Ruonaniemi Arvo KirjaKirja ilmestyi Arvo Ruonaniemen 100-vuotis syntymäpäivän kunniaksi.

Lue kirjan esittelyteksti tästä VUOSI SATA Tieran juhlakirjan lehdistötiedote

Kirja Onnen hippuja ilmestyi joulukuun alussa 2011

0nnen hippuja lemmenjoki kulta ilkka ärräläLue tästä kirja esittely Kirja Onnen hippuja

Kirjoja myyttien ja menneisyyden Lapista, linkki Seppo J. Partasen esitelmään Helsingin kaupunginkirjastossa;

http://seppoj.suntuubi.com/?cat=17

VANHAT KIRJAT

Pääotsikon ”Kirjat” alla on kolme alaotsikkoa vanhoista kirjoista. Katso kirjaluettelot alavalikoista (laita kursori palkin Kirjat sanan päälle).

 – Kirjat kivistä ja Lapin geologiasta

 – Kirjat Lapin kullasta ja kullankaivajista

 – Kirjat Lapista ja Lapin kultamaista

Osa vanhoista kirjoista on myynnissä Hipputeoksen nettikaupassa www.hippukulta.fi

Vastaa