KULTAVUOSI 2020 tapahtumia

Jumala on korkealla ja tsaari kaukana

Venäjänkin kullankaivu on tarinoita täynnä

Paholaisen korva 6,66 kg

  • Baikal-järven takaiselta Lena-joen sivupuroilta löydettiin 2014 perjantaina 13. päivänä täyden kuun aikaan 6.66 kiloinen hippu, joka sai muotonsa ja löytöpäivämääränsä perusteella nimen ”Paholaisen korva”. Taikauskoisten mielestä perjantai 13. päivä, täysikuun aika ja kolmen pahan onnen kuutosen painoinen hippu pitää mitä pikimmin sulattaa ja siten hävittää. Tiedossa ei ole hävitettiinkö se, mutta valokuva siitä ainakin otettiin. Suuren kokonsa vuoksi möhkäle joutui seulassa jätekivien joukkoon, mutta tarkkasilmäinen työntekijä huomasi sen. Häntä joku kiitti, joku kirosi.

Näin kirjoittaa Hannu Viranto uusimmassa kullankaivua Siperian Jakutiasta ja Magadanissa käsittelevässä artikkelissa.

Kullankaivu suuressa Venäjän maassa on suomalaisille tuntematon, vaikka yhteistä historiaa ja rajaa mailla on muillekin jakaa. Tutumpia meille ovat Alaskan, Kanadan ja Kalifornia kultakenttien värikkäät tapahtumat kirjojen ja elokuvien kautta. Venäjän kullankaivusta ei juurikaan löydy vastaavaa historiallista aineistoa, jota nyt on kaivettu esille. Kirjalliseen asuun sen on saattanut rovaniemeläinen Hannu Viranto. Hän perehtyi aiheeseen virassaan Lapin lääninhallituksessa. Oma kultatyömaa Lemmenjoella ja kullankaivajain liiton puheenjohtajuus antaa Hannun teksteille asiantuntevaa uskottavuutta.

Lapin lääninhallituksen työkaverit Hannele Pokka ja Hannu Viranto kullankaivajien seminaariristeilyllä. Hannele jäi eläkkeelle 2020 Ympäristöministeriön kansliapäällikön virasta ja muutti takaisin Lappiin. Hän julkaisi syksyllä 2020 kirjan matkoistaan Venäjälle ollessaan Lapin maaherrana.  ”Arkangelista itään”-kirja on Otavan kustantama. Yhteiset muistot ovat monet.

Venäläiset kultayhtiöt rynnistivät Suomen Lapin kultamaille Tenojoella ja Ivalojoella 1860-luvun lopulla tapahtuneiden kultalöytöjen aikana 150 vuotta sitten. Heidän konsulttinaan oli vuori-insinööri ja Rahapajan apulaisjohtaja Conrad Lihr, joka senaatin etsintäretken johtajana löysi kultaesiintymät 1868. Kultapitoisuus parhailla kultapaikoilla oli samaa luokkaa kuin Siperiassa, jossa kullankaivua oli menestyksellä harjoitettu jo kauan.

Venäläiset saivat maamme ensimmäiset kultavaltaukset ja yrittivät tavoitella yksinoikeutta Lapin kultaan. Autonominen Suomi valitsi kiistelyn jälkeen emämaastaan poikkeavan lainsäädännön ja asetus kullankaivusta Kemin Lapinmaassa astui voimaan huhtikuun alussa 1870. Venäläiset vetäytyivät pois Lapin kultakentiltä ja keisarikunta jatkoi kullankaivua Siperiassa kuten muuallakin entiseen malliin. Paljon sielläkin tapahtui kultaryntäyksiä ja kapinoita, jotka jäivät tuntemattomaksi verrattuna Amerikan ja Australian kulta-alueiden uutisiin.

Kullankaivaja Hannu Viranto Rovaniemeltä on perehtynyt kullankaivun historiaan Venäjällä keisarivallan ajasta nykypäivään. Tuloksena on syntynyt monta antoisaa artikkelia, jotka tuovat uutta tietoa Venäjän tuntemattomaksi jääneistä kultaryntäyksistä. Viranto tutustui Venäjän kullankaivuuseen toimiessaan Lapin kesäyliopiston johtajana 1980-luvun lopulla sekä seuraavalla vuosikymmenellä Lapin lääninhallituksessa, jossa hänen työhönsä kuului muun muassa yhteistyö arktisella alueella muun muassa Amerikan, Kanadan ja Siperian kultakentillä.

Hannu Virannon kirjoittamia juttuja on julkaistu LKL:n jäsenlehti Prospäkkärissä sekä Tampereen Kivikerhon Mineralia-lehdessä.

Linkit Virannon juttuihin Venäjän kullankaivusta sivustollamme.

Tsaari-Venäjän kullankaivu

Yksityishenkilöiden kullankaivu Venäjällä

Lena joen kullankaivajien massamurha

Venäjä Ivalojoen taustalla

Kullankaivajien elämää Venäjällä

Kullankaivu Venäjän Jakutiassa ja Magadanissa

*******

Hippulista päivitetty

29.10.2020

Klikkaa hippukuvaa

Vähäiseksi ovat jääneet uutiset suurista kultahipuista Lapin kullankaivun 150. kesänä 2020. Tietoon on tullut yksi yli 20 g painava hippu, kun niitä viime vuosina on parhaimmillaan kirjattu kymmenkunta. Vaskoolit heiluivat vielä lokakuussa muutamilla kultatyömailla Lemmenjoella, jossa konekaivu päättyi lopullisesti heinäkuun alussa. Tankavaarasta loppukesästä löytynyt 62 g Nonunhippu jäänee kesän suurimmaksi ja ainoaksi. Tämän lisäksi lokakuun lopulla 2020 päivitetty hippulista sisältää useita korjauksia ja lisäyksiä.

Nonun löytyi Tankavaaran Kultakylän Aurum huuhdontapaikalta 2. elokuuta huuhdonnan SM-kisojen aikana. Löytö ei ollut aivan onnenkantamoinen, sillä sen poiminut Mika on harrastanut kullankaivua 14 vuotta. Ränniä ja vaskoolia ei löytämiseen tarvinnut käyttää, sillä hippu yllätti löytäjänsä kaivumontun pohjalla. Alueella on paljon vanhoja saksalaisten sotilaiden kaivamia kuoppia ja poteroita jatkosodan ajalta, joten hippu on jatkanut löytäjänsä etsimistä vuosikymmeniä.

Nonun hippu on päivitetyllä Hippulistalla sijalla 46. ja 11. perinteisellä kaivulla löydetyistä. Tarkka paino oli 61,94 grammaa punnittaessa löydön jälkeen. Listalla on kaikkiaan 142 suurinta hippua 20 grammasta alkaen. Niistä 89 on löydetty konekaivulla, 49 perinteisellä lapiokaivulla, kaksi sukellus- ja imurointitekniikalla sekä kaksi metallinilmaisimella.

Kaksi suurinta hippua on löytynyt lapiokaivulla; Evert 392,9 g v. 1935 ja Aleksi 385,36 g v. 1910. Hippulista on uusiutunut rivakkaa tahti 1990-luvulta alkaen lähinnä Lemmenjoen konekaivajien työn tuloksena. Lista koottiin ensi kerran v. 2003 ilmestyneeseen Kullankaivajan oppaaseen ja ”isommuksia” siihen kertyi kaikkiaan 50.

Nonunhipun löytäjä Mika haluaa pysyä tuntemattomana ainakin siihen saakka, kun uusi lumi on maassa ja löydön järkytys sulanut. Kullankaivua ja kultahistorian tutkimista hän aikoo jatkaa.

Hippukuvat Team Deadwoodin Facebook-sivuilta. http://www.teamdeadwood.fi/

https://www.kultahippu.fi/wp-content/uploads/2020/09/Hippulista-15.9.20.pdf

MÄKÄRÄSTÄ 5,2 KG KULTAA, katso linkki:

https://www.facebook.com/groups/317184871688599/permalink/4674316979308678

Menneisyyden jäljet ovat monella tavalla näkyvissä Tankavaaran luonnossa. Jääkaudet, muinaiset kulkijat, kullankaivajat, metsästäjät, sodat, kulkukeinojen ja teiden rakentajat ovat taltioineet merkkinsä maisemaan. Kullankaivajat kaivoivat ensimmäiset monttunsa 1930-luvun alussa. Vuosikymmen myöhemmin samoja kuoppia suurenteli saksan armeija. Niistä jäljistä löytyi menneen kesän isommushippu.  Kuva on Pikku Tankavaaran laelta ja montut Saksan armeijan puolustuslinjoja kesältä 1944

 

Historiallinen kultahippu etsii kotia

Lapin lohikäärme

Miessijokeen laskevan Kaarrenojan suulta 33 vuotta sitten poimittu 28 gramman painoinen isommushippu on noussut julkisuuteen ja etsii itselleen kotia. Hipun löysivät syyskuussa 1987 Artturi Lettinen ja Antti Vanhala kaivaessaan legendaarisen kullankaivaja Jaakko Isolan jälkeensä jättämiä kultamaita Lapin Kullankaivajain Liiton hallinnassa olevalla valtauksella. Viikkoa aikaisemmin he olivat löytäneet 58 gramman isommuksen ja luovuttivat sen LKL:lle. Paikka kämppineen on edelleen liitolla ja kaivuoikeus annetaan joka kesä jollekin veteraanikaivajalle.

Isolan kaivujäljet Kaarreojalla.

Jaakko Isola aloitti kaivajauransa 1930-luvulla Laanilassa, tuli sodan jälkeen takaisin kultapuroille Sotajoelle, Lemmenjoelle ja 1950-luvun puolivälissä asettui pysyvästi Kaarreojan suulle. Siellä hän eli syyskuun 12. päivää 1978 saakka sopeutuen osaksi Lemmenjoen luontoa.  Kaksi kulkijaa löysi Jaskan aamulla nukahtaneena kämppänsä laverilla ikuiseen uneen.

Hyllyssä oli kultapullo ja siinä kuluneen kesän saalis. Missä on kaikki muu Jaakko Isolan kulta! Valistuneiden arvioiden mukaan hän ehti löytää kymmeniä kiloja kaivajauransa aikana.

Jaakko Isola 1968

Jaakko Isola syyskuussa 1977

 

 

 

 

 

 

 

Jaakko Isola oppi elämään ympäri vuodet yksin Lemmenjoen erämaassa. Hän sopeutui osaksi Lapin luonnon ikuista kiertokulkua. Jaska lienee niitä harvoja, jonka kulta teki onnelliseksi ehkäpä siksi, että löysi sitä riittävästi ja olisi tyytynyt vähempäänkin. Kullankaivajaan liittyy monta legendaarista tarinaa; haki itärajan taakse kätkemänsä aarteen takaisin, hiihteli Norjaan tuoden ahkiollisen evästä, kätki löytämänsä kullan kämppänsä lähimaastoon ja sinne ne jäivät. Tuskin hän olisi kateellinen Artturin ja Antin isommuksista, jotka saattoivat olla vain vähän sivussa hänen lapioidessaan kultasoraa ränniin.

Suurempi löydetyistä hipuista on edelleen Kullankaivajain liitolla ja ”Lapin lohikäärme” ajautui yksityisomistukseen ja pankin tallelokeroon, josta se nyt jatkaa matkaansa turvatakseen omistajansa eläkepäiviä. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.hippukulta.fi.

Lue lisää artikkelista ”Missä on Jaakko Isolan kulta” klikkaamalla hippukuvaa.

”Lapin lohikäärme” on näyte Jaakko Isolan kadonneesta kullasta; siitä mikä jäi löytämättä!

Juhlailta Isolassa 12.8. 1986. Eturivissä saunan lauteilta repäistyinä Yrjö Korhonen ja Artturi Lettinen sekä Antti Vanhala. Seisomassa oikealta Raimo Kanamäki, Olavi Jomppanen, Manne Marttila, Kari Merenluoto, Masa Laukkanen, Leena Jomppanen, takana hattu ja sen alla Jalmari Korhonen. Juhlan aiheena oli muun muassa Antin 70-vuotispäivä. Runsaan vuoden kuluttua juhlittiin Isolassa Artturin ja Antin isoja kultahippuja. Kuvaaja tuntematon, löytyisikö tieto?

*******

Tietoa kullasta, kullankaivajista,

koru- ja jalokivistä

Täältä löydät runsaasti tietoa Lapin kullasta, kullankaivajista, koru- ja jalokivistä. Klikkaamalla kuvia pääset lukemaan PDF:nä Lapin Kullankaivajain Liiton Prospäkkäri-lehden numeroita 2007 – 2020 sekä Tampereen Kivikerhon Mineralia-lehden numeroita 2013 – 2020.

Mineraliassa 3/2020 Hannu Viranto kertoo Venäjän kullankaivusta kaukana Siperian laidalla. On hämmästyttävää kuinka vähän suomalaiset tuntevat itäisen naapurimme kullankaivun historiaa, vaikka näillä kultakenttien vankileireillä on moni Neuvostoliitosta karkotettu suomalainen, karjalainen ja inkeriläinen raatanut ja maatunut. Tutuiksi ne ovat tulleet myös Tsaari-Venäjän sortoa vastustaneille suomalaisille.
Hannu on vieraillut Venäjän laajoilla kultamailla, joiden vaiheet ovat ainakin yhtä mielenkiintoisia kuin tutut Eldoradon, Klondyken, Nomen tai Australian kultaryntäysten tapahtumat. Löydät jutun ”Kullankaivu Venäjän Jakutiassa ja Magadanissa” uusimman Mineralian sivuilta 24–30. Siinä on paljon taustatietoa myös TV1:n ohjelmasarjaan Neuvostoliiton vankileireistä!

*******

 Erikoinen hippu ja koru siitä

Lainaus Aarne Alhosen Facebook sivulta 16.10. 2020

*******

Jäähyväiset Lemmenjoelle:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006629342.html?fbclid=IwAR0Ls6sfyNaRhAnl_4BLx049GBGOwtay7T-WSJRU4VMF50soG5n-Kohxg3c

 

Kesän suurin löytyi Tankavaarasta

Kesän suurin kultahippu juhlisti Tankavaaran kultakisoja ja kultakylän 50-vuotisjuhlia elokuun alussa 2020. Nelostien länsipuolella 300 m päässä kultakylässä sijaitsevalta AuRum kullanhuuhdonta-alueelta löytyi sunnuntai aamuna 2. elokuuta 61,94 grammaa painava kultahippu. Löytäjä on viikon verran paikalla kultaa omilla työvälineillään ja vuosien kokemuksella kaivanut Mika, jonka annetaan selvitä järkytyksestään toistaiseksi tuntemattomana.

  • Hippu löytyi koskemattomasta maasta noin 20 cm syvyydestä sivukivikasan alta saksalaisen vanhan korsun vierestä. Löytäjä soitti minulle aamulla sanoen, että tule katsomaan, onko tämä joku julma pila minulle. Odottelin parin gramman hipun löytyneen, mutta kun sen näin asuntovaunun pöydällä, en hetkeen ollut uskoa silmiäni, kertoi tapahtumasta Marko Lauronen, joka Team Deadwood ry:n edustajana pyörittää matkailijoille tarkoitettua kullanhuuhtomoa.

Löydetty hippu on tämän vuosituhannen suurin ja historian toiseksi suurin isommus Tankavaaran alueella. Se on ainoa yli 20 gramman hippulistalle päässyt tältä kesältä. Listan uusiutumista on tähän asti hallinnut Lemmenjoki, jossa konekaivu päättyi heinäkuun alussa jäädyttäen uutisvirran löydöistä. Suurin Tankavaarasta löydetty hippu on vuodelta 1950 Tauno ja Jouko Virtasen löytämä ”sekahippu” 186,5 g, josta kultaa on 116 g ja loput kvartsia.

Onnea ja menestystä 50-vuotiaalle Tankavaaran kultakylälle ja sen tarmokkaille yrittäjille.  

Asiasta uutisoi myös    YLE

******

Kullanhuuhdonnan SM-kisojen tulokset Tankavaarassa:

https://www.tankavaaragold.fi/language/fi/etusivu/

tai klikkaa kuvaa yläpuolella

******

Gösta Waselius 22.2.1926 – 13.6.2020

Yksi viimeisistä – ehkä viimeinen – Lemmenjoen kultaryntäyksen 70 vuotta sitten kokeneista ja siihen keskeisesti vaikuttaneista miehistä Gösta Waselius kuoli Inarissa 94-vuotiaana.

Lue hänestä enemmän klikkaamalla kuvaa >>>

*****

https://yle.fi/uutiset/3-11423325

YLE uutisoi Lemmenjoen tapahtumat 30.6.2020. Klikkaa linkkejä, alla HS

Helsingin Sanomat raportoi Lemmenjoelta 6.7.2020

*****

Elokuva Lemmenjoen viimeisestä kesästä

Historian lehti kääntyy Lemmenjoen kultapuroilla heinäkuun alusta 2020 alkaen kohti tuntematonta tulevaisuutta. Kullan konekaivu päättyy, ammattilaiset lopettavat, lapiokaivu jatkuu, vuosikymmenien aikana muodostunut yhteisö hajoaa, isot hiput katoavat uutisista. Tätä hetkeä on odotettu ja pelätty, sitä on myös dokumentoitu.

Jouni Ohtamaan kulttuurihistoriallinen dokumenttielokuva ”Lemmenjoen viimeiset kullan konekaivajat”  on avautunut 7.7.2020 kaikkien katsottavaksi Ohtamaan kanavalla osoitteessa

https://www.youtube.com/user/johtamaa.

Elokuvassa Jouni jututtaa kymmenkunta Lemmenjoen kullankaivajaa, joista suurin osa on konekaivajia. Henkilökuvien lisäksi elokuva näyttää upeita Lemmenjoen maisemia, kaivujälkiä ja taltioi hiipuvaa kullankaivajayhteisöä, joka vilkkaimmillaan hakee vertaistaan 150 vuotta jatkuneesta kultahistoriasta.

Jouni kuvaa Saariselällä Luton latvoilla kaivospiirin rajamerkkiä vuodelta 1871.

Kuopiolainen Ohtamaa on kuvannut paljon erämaita, eräretkeilyalueita ja tunnettuja vaeltajia. Pari vuotta sitten hänen tekemäänsä elokuvaa ”Suomen 1. kultaryntäys ja Ivalojoen Kultala” on YuoTubessa katsottu yli 17 000 kertaa. Hänen tuotantoaan löytyy runsaasti yllä olevasta osoitteesta.

Lapin Kullankaivajain Liitto järjesti  ohjelmallisen  ”Päänpaljastustilaisuuden” Lemmenjoen Pihlajamäessä 1.7. klo 12 ja Iso-Ojan kämpällä Tankavaarassa 3.7. klo 17 ehtoollisen kera kaivospiirien lakkauttamisen muistoksi.

******

Ilon, surun kultakesä 2020

Kullankaivukesä on alkanut vilkkaana lumi- ja tulvakevään jälkeen.

Harriojan silta Sotajoentiellä oli vaurioitunut kevättulvassa. Metsähallitus on korjannut sillan juhannusviikolla. Kunnostustöitä on tehty myös Ivalojoen Kultalan Kruunun Stationin sillalle, jonka rakenteet vaurioituivat talven lumikuormasta.

Kesä tuo historiallisia muutoksia, iloa ja surua epätavallisen paljon kullankaivajien elämään. Kaivospiirit ajetaan alas heinäkuun 1. päivä ja se lopettaa konekaivun Lemmenjoen kasallispuistossa. Muualla konekaivu saa jatkua, mutta vaatii erilliset luvat. Kaivos- tai tehdaspiirit olivat toiminnassa 150 vuotta huhtikuusta 1870 alkaen, jolloin asetus kullankaivusta Lapinmaassa aloitti kullankaivun ja Ivalojoen kultaryntäyksen.

Yläkuvassa Mika Telilän isomus 12.6. 2018 Lemmenjoen Ruittu- ja Puskujängältä; Isä Riston opinnäyte pohjan teosta 225 grammaa. Onko isomushippujen aika tämän kesän jälkeen historiaa!

Ivalojoen kultaryntäys alkoi 150 vuotta sitten 8. päivä huhtikuuta 1870 keisarin hyväksymällä lailla. Samaan aikaan valmistui Ivalojoen Kultalan Kruunun Stationi ja sen ulko-oven päälle virallinen vaakuna, joka kuvassa toimi kultaristeilyn tunnuksena.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaivospiirit ja valtaukset muuttuivat kullankaivuluviksi kaivoslailla v. 2011. Luvat myöntää Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES, jolla on toimistot Helsingissä, Tampereella ja Rovaniemellä. Lisätietoa: https://tukes.fi/etusivu

Koneelliseen kullanhuuhdontaan on lakiin tullut uusi lupamääritelmä termillä pienkaivutoiminta. Sillä tarkoitetaan korkeintaan 500 kuutiometriä kaivua 50 päivän aikana vuodessa. Kullanhuuhdontalupa on muutettava konekaivuluvaksi, jota ei kuitenkaan anneta kansallispuistoihin. Luvan antaa AVI 120 päivän kuluessa hakemuksen tekemisestä. AVI eli Aluehallintovirasto perustettiin 1.1.2010 korvaamat aiemmat lääninhallitukset sekä elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukset. Lisätietoa: http://www.avi.fi/web/avi/avi-pohjois-suomi

Uudistusten pelätään lopettavan ammattimaisen kullankaivun, joka on viime vuosikymmenet ollut lähes yksinomaan Lemmenjoen parinkymmenen konekaivajan hartioilla. Vuosittaisesta 30-40 kilon kultamäärästä heidän osuutensa lienee yli 90 %. Kultaa he ehtivät kaivaa tänä kesänä ohikiitävän hetken kesäkuun lopussa, jonka jälkeen työmaat on maisemoitava. Muutama konekaivaja jatkaa työtään kaivualueellaan, osa lopettaa vuosikymmenien työnsä. Yli 30 vuotta jatkunut sota koneellisesta kullankaivusta Lemmenjoen kansallispuistossa näyttää nyt päättyvän, ehkä ei ilman yhteenottoja ja dramatiikkaa.

Kullanhuuhdonta kuitenkin jatkuu; Kutturantien Kultakioski on avannut ovensa, Saariselän yritykset aloittavat pikkuhiljaa kesäkuussa. Kultakisoja on peruttu alkuvuonna, mutta ne pyritään järjestämään Tankavaaran Juhannuskisoista lähtien normaalin aikataulun mukaisesti. Katso kultakisojen aikataulut Kullankaivajain Liiton sivuilta https://www.kullankaivajat.fi/.

 

Lemmenjoen kullankaivajat televisiossa

Lemmenjoen kullankaivajat esittäytyivät tv-nelosen Madventures ohjelmasarjan ykkösosassa 31.3.,  2.4. ja 5.4. neloskanavalla, jonka jälkeen ohjelma löytyy Ruudusta.

Pääosassa ohjelmassa on Kai Mullis Rantanen, kullankaivajain liiton sihteeri ja Prospäkkäri-lehden päätoimittaja, jonka asiantuntemus, huumori ja rauhallinen esiintyminen jaksaa kantaa junttihuumorin sävyttämän ohjelman loppuun. Taustatukea antavat muut Lemmenjoen kaivajat Raimo Kanamäki, Pekka Itkonen ja Aki Karvonen. Ohjelma kuvattiin viime kesänä.

Mulliksen mainio esitys Inarin hautausmaalla olevan Pyrkyripalstan synnystä on luettavissa sivuiltamme alla olevan linkin takaa:

https://www.kultahippu.fi/tarinat-2/nain-syntyi-pyrkyripalsta/

********

Kultalan riippusilta korjattu

Jykevätekoinen Kultalan riippusilta on ennen kaikkea kesäkäytössä.

Ivalojoen ylittävä Kultalan riippusilta oli käyttökiellossa alkukesästä 2020 ja korjattiin käyttökuntoon heinäkuussa.

Remonttiin tarvittavat tavarat ehdittiin kuljettaa perille, mutta kevään rospuuttokelit yllättivät odottaamaan  jäiden lähtöä. Se on upea luonnonnäytelmä, joka vuonna myöhästynee muutamalla viikolla tavanomaisesta ja siirtynee kesäkuulle.

Kultalan 88 m pitkä silta valmistui vuonna 1997 ja se korvasi Tunturiladun talkootöitä 1968 rakentaman sillan.

Metsähallituksen Luontopalveluilla on koko massa 32 riippusiltaa ja niistä 17 on Lapissa. Niistä käyttökiellossa ovat Kultalan ja Enontekiön Torisenon sillat.

Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa sijaitseva Lapinsalmen riippusilta on viime vuoden lopulla avattu. Tämä 55 m pitkä ja 12 m korkeudessa kulkeva silta jouduttiin rakentamaan uudelleen sillan rikkouduttua kesällä 2019.

Jäähyväiset Lemmenjoelle

Viimeinen kesä on alkamassa monelle Lemmenjoen kaivajalle, sillä koneiden käyttö kullankaivussa loppuu heinäkuun alussa 2020. Se päättää yli 30 vuotta jatkuneen taistelun kaivuoikeuksista ja on kuolinisku ammattikullankaivulle. Miessi, Pusku ja Ruittu ovat olleet viime vuosikymmenien parhaita kultapuroja, joista on konevoimalla noussut suurin osa kultasaaliista 4-6 metrin syvyydestä. Miltei jokainen uutisoitu isommushippu on löytynyt Lemmenjoen puroilta.

Sirkka-Liisa ja Arska Alhonen Puskun kämpän edessä.

 

Kultaa, spektroliittia ja lumikvartsia.

Kultakuume iski Aarne Alhoseen kesällä 1974 Lemmenjoen retkellä vaimon Sirkka-Liisan kanssa. Siitä alkoi ainutkertainen ja elämänmittainen tarina, jolla on paikkansa Lapin kultahistoriassa. Kultaseppä opetteli kullankaivun taidot Antti Jomppasen valtauksella Morgamilla. Hän hankki oman valtauksen ja kämpän 1979 Puskuojalta Raumalan Nipalta, yhdeltä oppi-isistään. Arska erikoistui koru- ja jalokivien etsintään paikan edellisen haltija jalanjäljissä. Tästä käynnistyi uusi aikakausi Lapin kullan historiassa; Arska ryhtyi valmistamaan koruja Lemmenjoen kultahipuista sekä suomalaisista koru- ja jalokivistä. Hänen käsissään syntyi noin 50 000 korua. Niihin on tarvittu ainakin 40 kiloa kultahippuja, hän itse arvioi. ”Jokainen hippu on saanut yksilöllisen kohtelun sormissani”.

Valtaosa koruista on hippuriipuksia ja korvakoruja, joissa hipun paino on vaihdellut 0,2 – 1 g välillä. Isomuksiakin on, painavin Mäläskän Riston 87 -grammainen ”Roope”. Noin 5000 korussa on ollut Lemmenjoen granaatti, Luoston ametisti tai Luumäen berylli. Sama määrä koruja on syntynyt Lemmenjoen lumikvartsista ja epidootista, Kittilän jaspiksesta ja Ylämaan spektroliitista. Noin 80 % on ollut hippukoruja ja 20 % kullan ja kivien yhdistelmiä.

”Luokittelin ensimmäisenä kultahistoriassa hiput viiteen kokoluokkaan 0,05 – 0,3 grammasta 10-20 grammaan. Määrittelin sen perusteella täsmälliset grammahinnat koon mukaan. Maksoin hipuista 2-, 3-, 4- ja 5-kertaisesti harkkokullan maailmanmarkkinahintaan verrattuna. Olin se kultasormi, jonka hyppysissä hippujen hinta nousi, kovan kysynnän vauhdittamana”.

Arska Alhonen ansaitsee paikan siinä museossa, jonka joku joskus Lemmenjoen kullankaivajille perustaa. Aineksia siihen löytyy hänen omista muistelmistaan ja kotisivuiltaan www.lemmenjokikoru.net, ellei hän itse ehdi tai mahdu museon vitriiniin.

Suruni vuosi   Arskan  viesti 30.5.2020

Jalokiven ei aina tarvitse olla hiottu. Nyt kun olen jäykkä äijä, loistava tulevaisuus takana, muistelen aikoja jolloin sormet vielä taipuivat.  30 vuotta sitten seuloin Luumäellä jaloberyllejä (heliodori).  Sulatin ja vedin langaksi Lemmenjoen kultaa ja kyhäsin siitä kehikon johon juotin kultahippuja ja istutin kaksi raakaberyllikidettä.  Istutustyökaluna meillä käsityöläisillä on ”pukinsorkka” jollaista käytti jo renessanssinero Benvenuto Cellini Firenzessä 500 vuotta sitten. Työkalu oli jo silloin kehitetty huippuunsa.

Tässä kuvassa Sirkka-Liisa lepää ruskamättäällä, joka on kauniimpi kuin hienoimmat itämaiset matot. Elämänkumppanin kuoleman vuosipäivä lähestyy…viimeisinä kirkkaina hetkinään vuosi sitten Sirkka-Liisa antoi tehtäväksemme saattaa hänet mielipaikkaansa viettämään ikuisuutta.  Huumaavia tunturituulia, häikäisevää punaisen ja vihreän kontrastia…muistoissani, muistoissamme.

Nautitaan luonnon kauneudesta, kukin voimiemme mukaan.

Arska Alhonen

 

Arskan omat jäähyväiset Lemmenjoen kullalle, jalokiville, muistoille ja luonnolle löytyvät alla olevaa kuvaa klikkaamalla.

Sirkka-Liisa Alhonen 1942 – 2019

⇑ klikkaa ♥

                                              ”Nuo muistot jaksavat kantaa”: Mineralia-lehden numerossa 4/2019 Arska Alhonen tilittää uskomatonta elämäntarinaansa ja jättää jäähyväiset elämänkumppanilleen sekä Lemmenjoen kullalle, jalokiville ja tuntureille. Tässä näyte lehden jutusta, jossa on myös Seppo J. Partasen ja Kari Kinnusen syväluotaavat artikkelit Alhosen elämäntyöstä.

*********

Hipputeos muuttaa

Muutamme kevään aikana uusiin toimitiloihin. Auta meitä kirjavaraston muuttamisessa.

Lähetän kirjat mieluimmin pienissä paketeissa Matkahuollon kautta sinulle, kun kantaisin lavakaupalla pimeään kellarivarastoon.

Tarjoan pakettina KAIKKI varastossamme olevat kirjat pakettitarjouksina:

Arvo Ruonaniemen, Tieran kirjat 6 kpl hintaan 15€ ja lähetyskulut 0 €.

Muut lappiaiheiset kirjat 8 kpl hintaan 15 € ja lähetyskulut 0 €.

TAI kaikki kirjamme 18 kpl hintaan 25 € ja lähetyskulut 0 €.

Sinulla varmaan on jo muutama Hipputeoksen kirja, mutta kirjat sopivat hyvin ystävillesi lahjaksi tai tuliaisiksi.

Katso nettikaupastamme MUUTTOMYYNTI

 

 

 

 

 

 

 

VORTEX uutuusrihla saapuu helmikuun puolivälissä

 

 

 

 

Katso esittel

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.