Lapin kullan kimallus 2020Hippulista 2020 päivitetty

Lapin kultahistorian suurimpien kultahippujen luettelo on päivitetty. Nyt siinä on kaikkiaan 139 yli  20 gramman kultahippua. Lista on kasvanut viime vuosina nopeasti. Viime kesänä 2019 luetteloon lisättiin viisi isommus, aiempina kesinä neljä, kymmenen sekä kuusi hippua vuosina 2016 ja 2015. Tähän Seppo J. Partasen kokoamaan luetteloon on otettu sellaiset hiput, joiden löytäjä, löytöpaikka ja aika on varmuudella tiedossa. Hippulista julkaistiin ensi kerran v. 2003 ilmestyneessä Kullankaivajan oppaassa ja siinä oli silloin 50 hippua.

Jorma Kivisaari on koonnut toisen luettelon kulta- ja platinahipuista sekä

Mikko Radasojan kädessä on 278 gramman hippu, kuva Suomen Kuvalehdestä 1926.

korundeista. Siinä ovat mukana sellaiset löydöt, joista löytyy maininta kirjoista, lehdistä tai muista dokumenteista. Tässä luettelossa on mukana muun muassa Mikko Raudasojan 1900-luvun alussa Ivalojoen Ruikanmutkasta tai Kultalasta löytämän 370 g ja 128 g hiput, joista on maininta Suomen Kuvalehdessä 1926 sekä Stigzeliuksen Kultakuume-kirjassa.

Suurin osa viime vuosien hippulöydöistä on tehty Lemmenjoella konekaivulla, joka loppuu 2020 heinäkuun alussa. Tämä tulee merkitsemään myös sitä, että suurten kultahippujen  ja kullan määrä tulee vähenemään.

******

Ääniä puolen vuosisadan takaa

Yksi historiallinen ajanjakso Lapin kultahistoriassa päättyy heinäkuun alussa 2020. Silloin kaivinkoneet vaikenevat Lemmenjoella, kaivospiirit lakkautetaan ja kullankaivun ennustetaan hiipuvan ja hiljenevät. Tämä aikakausi alkoi 1980-luvun alussa uuden sukupolven vallatessa vanhat ja hiljentyneet kultapurot. Tästä alkoi  yksi  150-vuotisen kultahistorian vilkkain ajanjakso.

”Oikotie vai elämäntapa, kuusi kohtausta kullasta, erämaista, etsijöistä”-radio-ohjelma kertoo elävästi nyt päättyvän aikakauden alusta. Sen tekivät Seppo J. Partanen, Pertti Salomaa ja Martti Timonen kulkemalla parin vuoden ajan kultamailla haastatellen kullankaivajia ja keräten luonnon ääniä ohjelmaansa.

Alkuperäinen ohjelma oli runsaan tunnin mittainen ja se valittiin vuoden parhaaksi radio-dokumentiksi. Lyhennetty 44 minuutin versio palkittiin  lokakuussa v. 1983 Prix Italiassa. Sitä kautta ohjelma sai myös kansainvälistä mainetta ja sitä eri tavalla toteutettuna kuunneltiin monissa maissa.

Ohjelman palkittu ja lyhennetty versio on kuunneltavissa Yle Areenassa. Alla teksti- ja kuvalinkki radio-ohjelmaan:

https://areena.yle.fi/1-3663100

Radio-ohjelman tekijät oikealta Pertti Salomaa, Martti Timonen ja Seppo J. Partanen Miessinmaan kuvernööri Heikki Pihlajamäen kämpässä. Heikin juttelu, ajatukset ja pelot erämaan yksinäisyydessä ennakoivat uuden ja nyt päättyvän aikakauden tuloa.

Kesän 2019 suurimmat hiput

Uutiset suurten kultahippujen löytymisestä ovat kuluneena kesänä olleet hakusessa.

Lähes 70 grammaa painava hippu löytyi Lemmenjoelta LKL:n juhlavuonna 2019.

Riemun hetkiä on koettu ainakin Lemmenjoen Kaarreojan Kulta kaivospiirissä, jossa Ami Telilä on iloinnut neljästä yli 20 gramman kultahippusta. Ensimmäinen nimetön hippu löytyi kesäkuun 19. päivä. Elokuun viimeisenä päivänä lähestyviä LKL:n 70-vuotisjuhlia enteillen pesussa oli lähes 70 gramman ”Solalinna” sekä pienempi 26 g painoinen ”Tätikullat”. Veikko Jaskari oli löydössä mukana Amin kanssa. Syyskuun lopun yöpakkasten ja ensilumien aikaan putkahti esille lähes 30 gramman hippu, jolle Ami antoi paljon puhuvan nimen ”Kaipaan kotiin”.

Ami aikoo jatkaa kullankaivuaan katkeraan loppuun saakka eli aikaa on heinäkuun alkuun 2020. Silloin kaivospiirit lakkautetaan ja kullankaivu suurilla koneilla Lemmenjoella päättyy. Kun kaivukausi yleensä alkaa roudan sulettua kesäkuun puolivälin paikkeilla, ei tehokasta työaikaa paljon jää hippujen löytämiseksi.

Preludi 21,1 g avasi kultakesän 2019, löytäjinä Telilät ja Veikko Jaskari.

Pirjo Kylä-Laaso ja Tauno Leino poimivat heinäkuun viimeisenäpäivänä Miessijoen sivupurolta Korhosenojalta 31,1 gramman hipun ja antoivat sille nimeksi ”Korhosenojan loppu”. Suuria hippuja Tauno on kaivospiiristä löytänyt ennenkin, painavin on 118 grammainen vuodelta 2009. ”Köyhäksi ovat maat käyneet. Ensimmäinen pesu alkukesällä oli vielä kohtalainen, mutta sitten kullan tulo väheni. Mökin ympäriltä voisi antoisa nurkka löytyä, sen verran voisi vielä yrittää”, Tauno toteaa Korhosenojan lopun jälkeen.

Kari Merenluodon ja Markku Arralan elokuussa 2018 löytämä Kelkkailijaksi nimetty hippu lisättiin hippulistalle syksyllä 2019. Tässä siitä kuva Sirkka Merenluodolta.

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.