Lapin Lohikäärme Isomushippu

Historiallinen kultahippu etsii kotia

ISOMUS Kultahippu 28,0 g lapiokaivuhippu Lemmenjoelta Lappi (hippukulta.fi)

Lapin lohikäärme

Miessijokeen laskevan Kaarrenojan suulta 33 vuotta sitten poimittu 28 gramman painoinen isommushippu on noussut julkisuuteen ja etsii itselleen kotia. Hipun löysivät syyskuussa 1987 Artturi Lettinen ja Antti Vanhala kaivaessaan legendaarisen kullankaivaja Jaakko Isolan jälkeensä jättämiä kultamaita Lapin Kullankaivajain Liiton hallinnassa olevalla valtauksella. Viikkoa aikaisemmin he olivat löytäneet 58 gramman isommuksen ja luovuttivat sen LKL:lle. Paikka kämppineen on edelleen liitolla ja kaivuoikeus annetaan joka kesä jollekin veteraanikaivajalle.

Isolan kaivujäljet Kaarreojalla.

Jaakko Isola aloitti kaivajauransa 1930-luvulla Laanilassa, tuli sodan jälkeen takaisin kultapuroille Sotajoelle, Lemmenjoelle ja 1950-luvun puolivälissä asettui pysyvästi Kaarreojan suulle. Siellä hän eli syyskuun 12. päivää 1978 saakka sopeutuen osaksi Lemmenjoen luontoa.  Kaksi kulkijaa löysi Jaskan aamulla nukahtaneena kämppänsä laverilla ikuiseen uneen.

Hyllyssä oli kultapullo ja siinä kuluneen kesän saalis. Missä on kaikki muu Jaakko Isolan kulta! Valistuneiden arvioiden mukaan hän ehti löytää kymmeniä kiloja kaivajauransa aikana.

Jaakko Isola 1968

Jaakko Isola syyskuussa 1977

 

 

 

 

 

 

 

Jaakko Isola oppi elämään ympäri vuodet yksin Lemmenjoen erämaassa. Hän sopeutui osaksi Lapin luonnon ikuista kiertokulkua. Jaska lienee niitä harvoja, jonka kulta teki onnelliseksi ehkäpä siksi, että löysi sitä riittävästi ja olisi tyytynyt vähempäänkin. Kullankaivajaan liittyy monta legendaarista tarinaa; haki itärajan taakse kätkemänsä aarteen takaisin, hiihteli Norjaan tuoden ahkiollisen evästä, kätki löytämänsä kullan kämppänsä lähimaastoon ja sinne ne jäivät. Tuskin hän olisi kateellinen Artturin ja Antin isommuksista, jotka saattoivat olla vain vähän sivussa hänen lapioidessaan kultasoraa ränniin.

Suurempi löydetyistä hipuista on edelleen Kullankaivajain liitolla ja ”Lapin lohikäärme” ajautui yksityisomistukseen ja pankin tallelokeroon, josta se nyt jatkaa matkaansa turvatakseen omistajansa eläkepäiviä. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.hippukulta.fi.

Lue lisää artikkelista ”Missä on Jaakko Isolan kulta” klikkaamalla hippukuvaa.

”Lapin lohikäärme” on näyte Jaakko Isolan kadonneesta kullasta; siitä mikä jäi löytämättä!

Juhlailta Isolassa 12.8. 1986. Eturivissä saunan lauteilta repäistyinä Yrjö Korhonen ja Artturi Lettinen sekä Antti Vanhala. Seisomassa oikealta Raimo Kanamäki, Olavi Jomppanen, Manne Marttila, Kari Merenluoto, Masa Laukkanen, Leena Jomppanen, takana hattu ja sen alla Jalmari Korhonen. Juhlan aiheena oli muun muassa Antin 70-vuotispäivä. Runsaan vuoden kuluttua juhlittiin Isolassa Artturin ja Antin isoja kultahippuja. Kuvaaja tuntematon, löytyisikö tieto?

*