Riku Ilonen 27.1.1928 – 28.11.2016
Riku Ilosen taival päättyi Sodankylässä 28. marraskuutta 2016. Hän oli yksi kultamaiden ikoneista ja vanhimmista veteraaneista. Riku tutustui ensi kerran Lemmenjokeen kesällä 1952 paetessaan Helsingin olympiakisojen hulinoita Lapin rauhallisiin maisemiin. Rikhard syntyi Karjalan kannaksen Kivennavalla ja kuoli Sodankylässä, jossa hän työskenteli kauan ammattikoulun opettajana.
Sattumalta Rovaniemen rautatieasemalla tavattu matkamies houkutteli Rikun mukaansa Inariin ja Lemmenjoelle. Bussimatkaa rahoittaakseen hän myi ranteessaan olevan kellon. Inarista käveltiin Sikovuonoon, josta alkoi noin 80 km venematka kultamaiden tuntumaan. Riku haki töitä, mutta kultakuume oli olympiakesänä hiipumassa, kultaa tuli vähän ja sen hinta oli hyvin alhaalla. Puskuojan latvoilta löytyi töitä Vihtori Kosken ja Nevalaisen Veikon kultatyömaalta.
Sakeasta hyttyskesästä ja vähäisestä kullantulosta huolimatta kultakuume tarttui ja se iti 9 vuotta. Kesällä 1962 Riku lainasi vaskoolin ja muita kullankaivuvälineitä Kokko Heikiltä Inarista, harhaili niiden kanssa Peltojoen varsilla löytämättä merkkiäkään kullasta. Välineitä Inarissa palauttaessaan Heikki kertoi Raumalan Nipan juuri lähteneen Lemmenjoelle ja kehotti Rikua menemään perässä kullankaivuoppiin. Nipa otti töihin, antoi neuvot, joiden avulla löytyi heti alkuun puolen gramman russakka. Riku oppi tuntemaan myös Puskuojan korundit ja muut korukivet, joihin Nipa oli syvällisesti perehtynyt. Nipa itse löysi yhdestä vaskoolista 18 g kultaa ja näin oli suuntaviitta isketty Rikun elämään.
Tämän jälkeen Riku kaivoi kultaa joka kesä omilla valtauksillaan tai kavereiden renkinä kaikilla Lemmejoen puroilla. Kulkurin levoton veri houkutteli uusiin maisemiin kesällä 1972 ja Riku marssi Saariselän Kopsusojalle, jonne rakensi kämpän Keurulaisen Villen kanssa. Sen kauniissa maisemissa kului monta vuotta. Sen jälkeen Riku palasi Lemmenjoelle ja oli kolme kesää Kullankaivajain liiton hallinnassa olevalla Jaakko Isolan valtauksella, jonka liitto antaa vanhojen veteraanien käyttöön. Yksi kesä kului Mäläskän kaivospiirillä, josta Riku siirtyi takaisin Kopsusojalle, jossa hänellä oli valtaus Patalan Anitan kanssa uuden vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä.
Kullankaivua tukeakseen Rikulla oli siviiliammatti Sodankylän ammattikoulun metallipuolen opettajana. ”Suruton” Ilonen oli tuttu näky kullankaivajien kisoissa Väinämöistä muistuttavassa asussaan ja pitkässä parrassaan.
Viimeisen leposijansa Riku Ilonen toivoi saavansa Inarin vanhalta hautausmaalta kullankaivajien Pyrkyripalstalta, jonne hänen saatetaan joulukuun 17. päivä 2016.
Lepää rauhassa monien hauskojen muistojen saattelemana.
Seppo J. Partanen
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.