Tapani Rantala –  taulusi ja muistosi jää elämään

Lapin luontoa, elämää, ihmisiä ja kullankaivajiakin monipuolisesti kuvannut taiteilija Tapani Rantala kuoli Rovaniemellä 14. joulukuuta 88-vuotiaana. Hän syntyi 1934 Ylitornion Pessalompolossa, valmistui opettajaksi, opiskeli taidemaalausta Leningradin Repin Instituutissa, työskenteli Helsingissä 1960- ja 1970-luvuilla, muutti Rovaniemelle 1980-luvulla.

Tapani Rantala näyttää Arvo Ruonaniemen kasvokuvaa suuresta taulusta Lapin kullankaivajain pikkujoulusta Laanihovissa 1983. Tiera on  oikealla 99-vuotiaana.

Tämä pieni Tapanin taulu löytyi kilpparilta Espoosta. Se kertoo taiteilijan kaipuusta Lappiin, jonne hän muutti taulun maalaamisen tienoilla 1980-luvun alussa.

Tapanin mittava taiteellinen tuotanto sisältää pieniä ja suuria henkilö- ja luotokuvia, jättimäisiä maalauksia julkisiin tiloihin ja yrityksille. Yksi niistä on Kittilän Suurkuusikon kultakaivokselle tehty 3,3 X 2,5 m suuruinen ”Kultainen leikkaus ja sen tekijöitä”, jota taiteilija teki yhdeksän kuukautta ja se on sijoitettu yhtiön kaivoskonttoriin.

Taidenäyttelyjä Tapanilla on ollut kotimaassa kymmeniä muun muassa Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Rovaniemellä ja Ylitorniolla. Töitä on ollut esillä monissa yhteisnäyttelyissä. Ulkomailla yksityisnäyttelyjä on ollut New Yorkissa sekä useissa paikoissa Norjassa ja Ruotsissa. Kymmenien henkilökuvien listalta löytyvät muun muassa Hannele Pokka, Eero Mäntyranta, Lintu Antti, Lanko Pekka, Eero Magga, Seppo Kukkola, Leo Laaksonen, Jouni Jomppanen. Suuria seinämaalauksia on kaikkien nähtävänä muun muassa Saariselän Kylpylähotellin, Ivalon Lentoaseman, Hotelli Levin,  Ravintola Uiton sisätiloissa.

Kohtasin Tapanin sattumalta Helsingissä Hakaniemen torin laidassa syyskuun viimeisenä päivänä  1969 kävellessäni töistä kotiin Helsingin Mikonkadulta Kallion kirkon tienoille. Jäimme juttelemaan, kävimme kahvilla, tulin vähän myöhässä kotiin, josta matka jatkui pikavauhdilla synnytyssairaalaan. Ensimmäinen lapsemme syntyi lokakuun 1. päivä. Tapsasta tuli elinikäinen ystävä. Tapasimme sen jälkeen Helsingissä, Kilpisjärven tuntureilla, Inarissa, Rovaniemellä, milloin missäkin. Kaikista niistä on jäänyt hyvät muistot.

Tietoa Tapani Rantalan taiteesta ja elämästä löytyy paljon netistä. Kirja ”Tapani Rantala – muotokuvan ja maiseman mestari” ilmestyi 2014 Väyläkirjat Oy:n kustantamana, Leena Siirtolan ja Sakari Vierolan kokoamana.

Seppo J. Partanen 12/2022