Riemunkiljuntaa Elsanojalla = 22 grammaa

Hädäksi luulivat kahvitauolla olevat miehet kultamontulta kuuluvaa kiljuntaa kaivukauden lopussa Elsaojalla, Palsin sivupurolla. Syy oli aivan toinen, isomushippu kultarännissä. Näin tuota tilannetta kuvailee itse löytäjä Eila Heikkilä Hattulasta.

–          Olin heittelemässä soraa ränniin 24.9. 2014 noin kello 18 räntäsateessa ja jo melkein lopettelemassa, kun huomasin oudon möykyn kivien seassa. En meinannut uskoa silmiäni, mutta totta se oli. Möykky oli kultaa.

Aloin kutsua miestäni Heikkiä ja Leppäsen Anttia, jotka olivat kodassa kahvilla.
Ensin he luulivat, että minulla oli jokin hätä. Pian heille selvisi mistä kiljuminen johtui. Vaaka otettiin tietysti heti esiin ja painoksi todettiin 22,22 g.
Elsaojan haltijat antoivat minulle syntymäpäivälahjan, sillä syntymäpäiväni oli
seuraavana päivänä.
Olen käynyt kaivelemassa kultaa yhtenätoista kesänä. Viisi vuotta meillä on ollut oma valtaus Eilan kulta 1 ja Eilan kulta 2. Kahtena vuonna valtauksilla on kaivettu koneella. Minä olen kuitenkin kaivanut käsin ja rännännyt vapaalla virralla.
Hipun nimeksi annoin `´ Eilan unelma´` , vaikka hippu toiselta puolelta muistuttaa
kotkaa.

Terveisin ikionnellinen Eila Heikkilä

Eila, kultaränni, rihla, ensilumi ja rihlassa isomus Elsaojalla.
Eila, kultaränni, rihla, ensilumi ja rihlassa isomus Elsaojalla.
Tässä on valtausten eli kullanhuuhto-alueiden rypäs Palsinojan latvalla Tukesin kartasta. Elsaoja on keskellä kuvaa pohjoisesta laskeva puro. Koko jokilaakso on täynnä työmaita Ivalojoelle saakka.
Tässä on valtausten eli kullanhuuhdonta-alueiden rypäs Palsinojan latvalla Tukesin kartasta. Elsaoja on keskellä kuvaa pohjoisesta laskeva puro. Koko jokilaakso on täynnä työmaita Ivalojoelle saakka.

Tältä alueelta Palsinojan latvoilta on viime vuosina löytynyt useita isoja kultahippuja ja jokivarsi on täyttynyt valtauksista. Eniten väkeä käy Lapin Kullankaivajain liiton kahdella jäsenille tarkoitetulla kullanhuuhdonta-alueella, joilta on myös löytynyt näyttäviä kultahippuja. Palsinoja laskee Ivalojokeen  Ritakosken alapuolella ja joen suupuolelta löytyi kilokaupalla kultaa 1871 Nordlingin ja Piponiuksen valtauksilta. Saman vuosikymmenen lopulla kullankaivu hakeutui ylemmäs jokivartta. Palsinojan kultahistoria on ollut varsin värikäs viime vuosikymmeninäkin, erityisesti 1980-luvulla, jolloin alueella toimi Heikki Korhosen konetyömaa ja matkailuhuuhtomo. Joen latvoilla vaikuttivat vuosikausia kullankaivajat Lasse Kock, Teuvo Pulkkinen, Erkki Kuusenmäki, Pekka Talvio, Liisa Vihko sekä heidän jälkeensä pitkäaikaisempina muun muassa Mikko Aalto ja Sulo Tunturi, jolla on nimissään painavin Palsin kultahippu; Veini 145,1 grammaa  v.  1992.

Kultahipun artikkelissa isomushipusta liiton valtauksella oleva valokuva, jossa Lasse Kock opastaa v. 2004 silloisia alueen kaivajia, on Elsaojan ja Palsinojan yhtymäkohdan tienoilta.