Telilän kultasuvun tarina kirjana

Kullanmurut, surut ja äidin kullat

Lemmenjoen edesmenneitä 1980-luvun puolivälissä keskellä Marjut Telilä, vasemmalla Ville Keurulainen ja oikealla Yrjö Korhonen.

Lapin kultapurot synnyttävät uusia legendoja ja unelmia, kuten ne ovat tehneet yli 150 vuoden ajan. Toteutunut unelma ei välttämättä johda onnelliseen elämään, se voi tuoda ongelmia, rikkoa ihmissuhteita, pakottaa etsimään vieläkin suurempia kultakimpaleita ja unohtamaan muun elämän. Näistä onnen ja epäonnen kokemuksista kertoo Milla Peltosen uusi kirja ”Äidin kullat, kultaperheen tarina”.

Marjut ja Risto Telilä hurahtivat 1970-luvun alussa kultaan Tankavaarassa ja Lemmenjoella. Mukana olivat alle kouluikäiset pojat Mika ja Ami. Tästä alkoi legenda, joka muutti Lapin kultahistorian ja josta yli 250-sivuinen kirja kertoo porautuen hyvinkin syvälle, miltei peruskallioon saakka. Telilät kasvoivat kullankaivun rautaisiksi ammattilaisiksi, uudistivat suurimpien kultahippujen löytöhistorian, imivät oppinsa Lemmenjoen veteraaneilta, vaihtoivat lapiot kaivinkoneisiin, kokivat kultakuumeen ilot ja surut äärimmillään ja maksoivat siitä kovan hinnan.

Telilän kultatarinan keskiössä on äiti Marjut, jonka imussa isä Risto, pojat, miniät ja lapsenlapset oppivat Lemmenjoen kullan ja korukivien saloihin. Marjut oli kultahistorian ensimmäinen nainen ammattilaisena kullankaivajana ja viihtyi viikkokaupalla yksin kaivinkoneen ohjaamossa Miessijoen kaivoksella. Työ jäi kesken, sillä hän kuoli 64-vuotiaana 2007. Isä Risto ja pojat jatkoivat työtä löytäen kultaa, etsien elämänkin onnea ja taistelivat kasvavaa byrokratiaa ja poliittista vastusta vastaan.

”Hänen hautakivekseen tuotiin 600-kiloinen sinikvartsilohkare Lemmenjoelta. Marjut oli muutamaa vuotta aikaisemmin löytänyt sen omalta kaivospiiriltään ylhäältä tunturista, mutta tuskin osasi aavistaa, että kaunis ja arvokas kivi päätyisi hänen hautakivekseen”, kertoo kirja Marjutin viimeisestä leposijasta Vammalan Roismalan hautausmaalta.

Kirjailija Milla Peltonen on tehnyt paljon työtä kirjan aineiston kokoamiseksi jututtamalla Telilän perhettä, vaimoja, lapsia, Lemmenjoen muita kullankaivajia, tutkimalla lehtiä, kirjoja, nettisivuja, arkistoja ja dokumentteja. Taistelu kullankaivun oikeuksista saa runsaasti tilaa ja se lopulta päättyi koneellisen kaivun ulosajoon Lemmenjoelta kesällä 2020. Telilät olivat keskeisiä henkilöitä kymmenien vuosien taistelussa.

Äidin kullat-kirja ei tyydy vain kertaamaan onnen ja riemun hetkiä, joita Telilät kokivat kulta-aarteita löytäessään. Kullasta he joutuivat maksamaan kovan hinnan omassa elämässään: loukkaantumisia, onnettomuuksia, eksymisiä, avioliittojen kariutumisia, epätoivoa ja melankoliaa, elämänmakuista kerrontaa. Kirja kertoo avoimesti myös vastoinkäymisistä, joita runsas alkoholinkäyttö aiheutti Lemmenjoen kultatyömailla, joilla Telilät työskentelivät.

Kirjan on julkaissut  Into Kustannus Oy, jonka aiemmin ilmestynyt Peltosen kirjan  ”Erakot” kertoi muun muassa Jaakko Isolan tarinan.  Äidin kullat-kirjan hinta kustantajan nettisivuilla on 26,90 euroa.

Seppo J. Partanen