Tytti etsii kultahipun sielua ja sydäntä

Tytti työssä Lemmenjoen Karukorvenkurussa. Kuva Aki Karvonen.

Tytti työssä Lemmenjoen Karukorvenkurussa. Kuva Aki Karvonen.

Olen kotoisin Oulusta,  ammatiltani graafinen suunnittelija ja työskennellyt mainosalalla 12 vuotta. Uuden koulutuksen hain käsityöalalle Inarista 2009, joten nyt olen jalometalli artesaani ja omasta mielestäni korutaiteilija, kun saan tehdä näin luovaa työtä metallin kera.

Avopuolisollani on kaivospiiri Lemmenjoen Karukorvenkurussa (Karukaivos). Siellä työskennellään lapiokaivuulla. Olen ollut nyt neljä kesää mukana työssä ja maisemissa. Aiemmin koko kesän, tänä vuonna osittain, koska perustin yrityksen Paarma Design. Paarma tulee äitini tyttönimestä.

Tytin kultahippu kummilusikassa.

Tytin kultahippu kummilusikassa.

Korpiorvokit

Korpiorvokit

Lemmenjoelta saan kultahiput pieneltä osin omalta montulta, mutta loput ostan Miessin konekaivajilta. Tällä hetkellä Korpiorvokki on ollut päätuote hippujen soveltamisen osalta. Näin kukan ensimmäistä kertaa Karukorvenkurussa, tunturipuron varrella, vaikka se ei ole varsinainen tunturikukka. Siitä tuli osa opinnäytetyötäni ja sen jälkeen iso osa omaa mallistoani eri muodoissa; korvakoruina, kaulakoruina ja rannekoruissa. Hopealusikoissa, joissa on vaivaiskoivukuviointi, on myös kuppiosassa kultahippu. Laulujoutsenen, Suomen kansallislinnun nokkaan olen myös istuttanut hipun ja nimennyt tanssivan joutsenkorun Valse tristeksi. Se kuvastanee tunnelmia Lemmenjoella viime vuosina, kiitos uuden kaivoslain..

Tunturialue on antanut monta muutakin ideaa koruihin ja kesällä on ollut aikaa niitä miettiä kun olosuhteet ovat otolliset. Liikun paljon kameran kanssa ja otan lähikuvia, maisemakuvia sekä henkilökuvia Miessinmaan asukkaista. Samalla kuvaan myös korujani luonnossa ja mielellään esikuvansa asuinsijoilla tai kasvupaikalla, jos mahdollista.

Minulla on oma paja Inarin keskustassa, veneverstaan kyljessä. Ivalossa on pieni käsityökauppa Taitajat, jossa olen osaomistaja. Siellä myydään tuotteitani kymmenen muun käsityöläisen taidonnäytteiden ohella. Luontokeskus ja saamelaismuseo Siida myyvät korujani Inarissa ja Saariselällä tällä hetkellä Tuliaistupa Kaunispäällä. Luontokeskuksiin mielelläni panostan, sillä ne tukevat hyvin korujeni aiheita.

Pienet ja pitkuaiset kultahiput ovat löytäneet oman paikkansa niistä maisemista, mistä ne on alunperin löytyneet.

Pienet ja pitkulaiset kultahiput ovat löytäneet oman paikkansa niistä maisemista, mistä ne on alunperin liikkelle lähteneet.

Inarissa järjestetään 7.12. 2013 Lapin kullankaivajien liiton pikkujoulut. Osallistun nyt, kun sopivasti ovat kotikulmilla. Jokin koruhan sinne oli keksittävä, joten tein tällaisen kaulakorun hopeasta ja Miessin kultahipuista. Koru kuvaa Jäkäläpään korkeuskäyriä maastokartasta napattuna. Hiput kuvaavat löytymättömiä kultasuonia.

Jäkäläpään pohjoisrinteellä on Karukorvenkuru, jossa itse vietän kesäni kullankaivuun ja kuvaamisen merkeissä. Näille ohuille ja pitkille hipuille olen miettinyt jo pitkään käyttöä, mutta tässähän olikin oiva ratkaisu. Katsotaan mitä Miessin menninkäiset ja vuorenpeikot tykkäävät…

Tytti Bräysy

Lisätietoja Tytin joulukuussa avautuvilta nettisivuilta osoitteessa www.paarmadesign.fi