Vaskaus

vaskaus kulta sotajoki vaskooli

Vaskaus Sotajoella ruska-aikana

Vaskaus on yhä edelleen yksi tärkeimmistä kul­lan­etsinnän työvaiheista. Se on vielä tänäänkin kätevin tapa puhdistaa kulta.

Vaskauksen periaatteena on poistaa veden avulla kevyt aines, ja kulta jää paina­vam­pana vaskooliin. Vaskausta käy­tetään kullanetsinnästä aina konekaivajien loppupesuun.

Vaskauksen oppii vain harjoittelemalla. Aloittelija voi käyttää jopa puoli tuntia yhteen vaskaukseen. Kilpa­vaskauksessa puhutaan vain minuuteista, nyt jo lähempänä yhtä minuuttia.

Harjoittele samalla hip­pu­määrällä pressun päällä, niin opit näkemään ja kokemaan, kuinka helposti tai huo­nosti hippu karkaa vas­koo­lista. Pressun päällä vas­katessa saat talteen karanneet hiput.

kulta vaskaus sotajoki vaskooli

Hiput otetaan sormella

Vaskattava maa-aines otetaan rännistä tai suoraan maasta vaskooliin. Uutta aluetta tutkittaessa kannattaa seuloa maa-aines ennen vaskausta. Näin vaskattava aines vähenee huomattavasti.

Seula vesisangon päällä.

 

Voit löytää korukiviä.

 

Laita seula vesisangon, joka on täynnä vettä, päälle. Seulo huuhdottava hiekka sankoon. Kun hienoaines on sangossa, voit tutkia löytyykö seulasta korukiviä. Kaada seulottu maa-aines vaskooliin.

Ravistele vaskoolia voimakkaasti veden alla.

Aloita vaskaus ravistelemalla voimakkaast vaskoolia veden alla. Tällöin kulta painuu vaskoolin pohjalle. Vaskaus tehdään

Vesi kuljettaa hiekan pois.

heiluttamalla vaskoolia ”soikealla” ympyräliikkeellä veden alla. Hiekka lähtee liikkeeseen veden voimasta ja putoaa reunan ylitse. Kulta painavampana pysyy
vaskoolin pohjalla.

Ota varovasti isommat kivet pois vaskoolista.

Poista välillä isommat kivet varovasti pois. ”Palauta” hiekka vaksoolin pohjalle, jotta kulta pysyisi paremmin pannun pohjalla. Kun rautahiekka tulee näkyviin, niin seuraa tarkasti ”hiekkahuntua”, jotta kulta ei pääse karkaamaan.

"Hiekkahuntu".

Rautahiekan erottaminen kulllasta on vaskauksen lopussa

Kulta pilkistää rautahiekan seasta.

melko vaikeaa. Varsinkin iltasella vaskatessa itikat haittaavat vaskaukseen keskittymistä. Voit poistaa rautahiekan ja kullan pois vaskoolista imupullon avulla ja

Imupullo

vaskata myöhemmin useamman vaskoolinpohjan kerralla rauhassa sisätiloissa.

Pikkuhiput pois

Pienet kultahiput ja kultahiekan saat vaskoolista pois kostuttamalla sormenpäätä syljellä ja panemalla sormenpää vedellä täytetyn kultaputken päähän. Kulta irtoaa sormesta ja painuu putken pohjalle.

Hiput pulloon