Hipputeos KULTAKAUPPA

LAPIN KULTAA tarinoina ja hippuina

HIPPUTEOS, Kirjakustantaja, kulta- ja kullankaivuvälinekauppa

Hipputeos Oy on kulta- ja lappiaiheisten kirjojen kustantaja sekä vanhojenkirjojen, kullankaivuvälineiden ja kultahippujen myyjä. Olemme kustantaneet 25 lappikirjaa ja myynnissämme on satoja vanhoja kulta- ja arktisen alueen kirjoja. Edustamme Suomessa lähes kaikkia merkittäviä kullankaivuvälineiden valmistajia: KEENE, GARRETT, JOBE, ESTWING, GULDSTRÖM ym

Hipputeoksen varastomyymälä Keravalla Kivenhakkaajantiellä. Kun tulet käymään, niin soita etukäteen puh 040 5454833 / Raimo, sovitaan tapaaminen.

Katso tuoteluettelo pdf:nä  2018 02 Tuoteluettelo Hipputeos päivitetty 260118

ja hinnasto 2018 02 Hinnasto 

Tilaukset KULTAMAILLE nyt myös suoraan SAARISELÄN MATKAHUOLTOON (Kuukkeli), laita osoitteeksi: Saariseläntie 1 MH, 99830 Saariselkä, niin saat täydennykset nopeasti.

UUTUUS SEULARÄNNILAITTEISTO

Hipputeos on suunnitellut ja rakennuttanut laipiokaivajille aivan uudenlaisen seularännilaitteiston, joka parantaa maa-aineksen pesua ja seula lajittelee maa-aineksen eri kohdille rihlaränniä, jolloin isot kivet eivät pääse häiritsemään hienoainesta eikä kiviä tarvitse heittää käsin pois rännistä.

 

 

 

 

 

Laitteisto koostuu kolmesta eri rännistä: 1. Luontikaukalo, jossa maa-aines peseytyy ja siirtyy 2. Seularännille, jossa on erilevyisiä rakoja 2 – 20 mm, joiden läpi maa-aines putoaa 3. Rihlarännille kolmeen eri kohtaan, alkupäähän aineskoko 0 – 8mm, keskelle 10 – 15 mm ja loppupäähän 20 mm aines. Isommat kivet menee rännin yli jätekasaan. Jos on pelko, että löytyy oikein isoja hippuja, niin viimeisiä rihloja voi vielä leventää.

Tässä versiossa luontilaatikko ja rihlaränni on tehty 15 mm vesivanerista. Rihloja tulee kolme erilaista esimerkiksi, tiheän seulan alle spagettimatto ja expament reikäverkko, keskiosaan kumirihla pieniruutuinen ja lopuksi isoruutuinen. Myös muut rihlat sopivat mm. perinteinen rautarihla.

Seularännin ulkoleveys on 197 mm, jolloin se sopii yleisesti käytössä oleviin 200 mm leveiden rännien päälle. Rännin pituus on 150 cm.

Seulan toiminta perustuu siihen, että jo pesurännissä kulta painavampana lajittuu pohjalle ja siirtyessään seulalle, niin se putoaa ensimmäisistä aukoista rihloille. Nyt kun hienoaines putoaa ensimmäisenä, niin isot kivet eivät pääse häiritsemään sitä ja pölykultakin pysyy ensimmäisessä rihlassa. Jotta vesivirtaus olisi alkupäässä tarpeeksi suuri, niin rihlaränniin alkuosaan asetetaan 25 mm hanallinen vesiletku, joka liitetään luontilaatikkoon tulevaan vesiletkuun.

Seularänni on valmistettu 2 mm rosterista ja yläreunassa on kanttaus ulospäin, jolloin ränni vain asetetaan rihlarännin reunojen päälle. Aukot on tehty laaserilla ja työn laatu on korkealuokkaista.

Testausta Sotajoella kesäkuussa 2018

Seularänni toimi odotetusti. Rännin kaltevuus on noin 20 cm/100cm. Pesuränni voi olla lähes vaakasuorassa. Vesimäärä saa olla reilu, niin suuri, että isommatkin kivet vierivät alas saakka. Seulan rakoihin jää kiviä kiinni, ne voi poistaa lapion kärjellä.

Rännin toimintatavassa on kaksi kullansaantia helpottavaa tekniikkaa:

1. Ränniin voi luoda maata niin paljon, kuin ehtii ja jaksaa; kiviä ei tarvitse erikseen heittää käsin pois rännistä, vain lapion kärjellä auttaen. Jos maassa on kultaa 0,5 g/m3, niin kultaa saa sitä enempi, mitä enemmän kuutioita tunnissa saa menemään rännin läpi.

2. Maa-aines lajittuu eri kohtaan rihlaränniä. Kivet ja sora ei huuhtele veden kanssa pieniä hippuja ja pölykultaa pois rännistä

Seularännin testaus Sotajoella

 

 

 

 

 

 

Hienoaines jäi ensimmäiseen rihlaan spagettimattoon

 

Seularännin alla oli rihlaränni, jossa 1. spagettimatto ja expamentreikälevy, 2. rihlamatto pieni ruutu, 3. rihlamatto iso ruutu

 

 

 

 

 

Kolme pientä kultahippua tuli spagettimatosta. Rihlamatoissa ei ollut mitään. Näyte oli vain 50 litraa konekaivun jätemaasta.

Testasimme Seularänniä myös toukokuussa 2018 Toisvedellä Virroilla. Seula toimi odotetulla tavalla, maa-aines lajittui rännin eri kohtiin, alkupäähän spagettimatolle ja expamet verkolle aivan pieni aines, keskelle karkeampaa pikku ruutumatolle  ja loppupäähän iso ruutumatolle pikku kiviä. Katso kuvat :

SeularänniSeularänni

 

 

 

 

Koe tehtiin mökkirannalla, toiveissa ei ollut löytää kultaa. Kuntta siirrettiin pois VahvaJussilla Mönkijän perävaunulla. Veden virtausta ei mitattu.

seularänni

 

 

 

 

Seularänni ei toimi aivan automaattisesti. Seulalle kerääntyvät kivet siirretään lapion kärjellä eteenpäin.

 

 

Katso Hipputeoksen rännit

 

 

Hipputeoksen alumiinirännit myyntiin

Hipputeos sai tämän vuoden ensimmäisen satsin kullanhuuhdontarännejä. Rännit on valmistanut Keravan Teräsmiehet Oy.  Heillä on Suomen nykyaikaisimmat laitteet kaikenlaisten teräslevyjen (maks. 20 mm) laserleikkaukseen.

3-osainen alumiinirännin kokonaispituus on 340 cm. Yhden osan pituus on 120 mm ja sisäleveydet vesilaatikosta lukien 196 mm, 200, mm ja 204 mm, materiaali 2 mm alumiini. Osat sopivat toistensa sisään.

Ränni on helppo kuljettaa autossa ja kevyt kantaa erämaahan. Kokoaminen on helppoa muutamalla pultilla ja rihlat kiinnitetään pulteilla tai itse porautuvilla ruuveilla. Ruuvien alle tulee puurimat. Rännit saa myös varusteltuna erilaisilla rihloilla: ruutumatto / kumirihla / spagettimatto ja päälle reikälevy. Osat voi hankkia myös erikseen. Ensimmäinen 120 cm osa, jossa vesilaatikko, sopii myös tutkimusränniksi vesipumpun kanssa, jatko-osat 120 cm sopivat vapaalle virtaukselle.

Lavallinen kultarännejä

Tässä erässä kaikki rännit ovat noin 20 cm x 120 cm.  Tulemme teettämään myös muilla mitoilla: 20 x 150 cm alumiini 3 mm, 15 x 120 cm ja 25×120 cm. Jos haluat rännin tietyillä mitoilla, niin ota yhteyttä 040 5454833 Raimo Niemelä, niin tehdään sellainen.

Kultarännit

 

Kuvassa kultahippuja Sotajoelta Inarista, koot: 0,08 (9 kpl), 0,15 (3), 0,29 (5 ) 0,65 (1) ja 4,2 (1)grammaa.

Katso KULTAHIPUT

ja  Kulta ja kullankaivuvälineet verkkokaupastamme.

Metallinpaljastimet 

Hipputeoksella on myynnissä suositut Garrettin metallinpaljastimet. Garrett AT Gold metallinpaljastin garrettGSV396 IMG_8964mallit ovat suunniteltu erityisesti kullanetsintään. Etsin voidaan kalibroida reagoimaan vain jalometalleihin, jolloin turhat hälytykset rautanauloista ja pullonkorkeista estyy. Laitteen näyttö myös ilmoittaa lukuarvolla, mihin metalliin se on reagoinut ja kuinka syvällä se on.

Garrett AT Gold näyttö

Garrett AT Gold näyttö

 

Maaliskuussa 2018 on ilmestynyt MINELABin uutuus paljastin,

katso klikkaamalla tästä MINELAB Equinox 800

 

TONNISSA 350 grammaa KULTAA

Maa on roudassa – Kultahiput jäässä lumen alla. Hipputeoksella on saatavilla noin 2 kgKH Kultahiekkaa vaskoolissa IMG_0575 Lapin kultasoraa, jossa on noin 0,7 grammaa Sotajoen kultahippuja, joista yksi on vähintään 0,15 g ja muut pikkuhippuja. Järjestä talvi-iltojen iloksi huuhdontatapahtuma.

TESTAA UUSI VASKOOLISI, LÖYDÄ OMA KULTAHIPPUSI 

Kultahiekassa on 3-5 pikkuhippua aitoa Lapin kultaa

Kultahiekassa on 3-5 pikkuhippua aitoa Lapin kultaa

VASKOOLIN, ALOITUSPAKETIN tai KULLANKAIVAJAN OPAAN ostajalle ILMAISEKSI kultahiekkapussi, jossa on 3-5 pientä kultahippua. Pääset heti testaamaan uutta vaskoolia ja kokeilemaan Kullankaivajan Oppaan vaskausohjeita. 

 

        Kansi.inddKullankaivajan Opas toinen täydennetty painos on ilmestynyt 2014. Opas on Seppo J. Partasen ja Raimo Niemelän 2003 tekemän kirjan uusittu ja täydennetty painos. Siinä on kerrottu uuden kaivoslain vaikutukset kullanhuuhdontaan ja ohjeita kullanhuuhdontaluvan hakemiseen. Lisäksi on ohjeita vaskaamisesta, rännittämisestä, montun työjärjestyksestä ja maisemoinnista sekä rännin rakentamisesta aina leirin varustamiseen ja WC:n ja saunan rakentamiseen. Kuvasivuille on lisätty uusia kullankaivuvälineitä ja vinkkejä. Historiaosassa on kerrottu Suomen kultahistorian tärkeimmät virstanpylväät 1800-luvulta aina 2000-luvun alkuun sekä maailman kultakentät. Jokaisen kullankaivajan on hyvä tietää, mitä nykyisillä kaivumaillamme on tapahtunut sekä tutustua aikansa sankareihin, veijareihin ja huijareihin.

Kullankaivuvälineet

VAS09OIMG_4588 huntuHipputeos edustaa useita amerikkalaisia kullankaivuvälinevalmistajia. Myynnissä on pipeteistä ja imupulloista ränneihin ja aina konevaskooleihin saakka. Vaskooleja on useita erilaisia. Värilliset, lähinnä vihreä, vaskoolit ovat suosittuja, koska värillisestä vaskoolista erottaa hyvin myös mustan rautahiekan. Vaskatessa rautahiekkahuntu näkyy selvästi eikä sen mukana pääse hieno kultahiekka karkuun. GJ6771a Miners moss IMG_5894Rännin rihlat herättävät intohimoja ja keskusteluja, mikä tyyppi on paras. Perinteisten rautarihlojen rinnalle on tullut kumimatot sekä erilaiset muovirihlat ja -matot. Nomen sekä Mainers matot on punottu löysästi ohuesta muovilangasta. Lankojen väliin jää tyhjää tilaa ja sinne kultahiekka ja pienet hiput jäävät satimeen eivätkä enää lähden liikkeelle. GJ6025 Gold Buddy IMG_5877Tutkimuskäytössä vaskoolin apuna ovat seula, jolla saa isomman kivet pois, ja imuputki, jolla saa näytteitä joen tai vesikuopan pohjalta. ALP02 Garrett IMG_2913Suosituin tuote on Garrettin aloituspaketti, jossa on kaksi vaskoolia, seula, imupullo, kultaputkia, pinsetti ja vaskausopas (englaninkielinen).

PUULELU RAKENNUSSARJA

Majakan rak IMG_9651 Kolmiulotteinen Puurakennussarja on saanut suuren suosion. Se on mielenkiintoinen ja kehittävä askare lapsille ja aikuisille. Lisää kolmiulotteista hahmotusta. KATSO http://www.hipputeos.fi/index.php?cPath=41

Kauppa ja jälleenmyyjät

Hipputeos toimii Keravalla ja Tuusulassa. Keravalla on varastomyymälä Kivenhakkaajantie 3, joka on auki tarvittaessa (puh 040 5454833). Hipputeoksen kustantamat kirjat ovat saatavilla kaikista kirjakaupoista. Kullankaivuvälineitä (osa) on myynnissä lähinnä Saariselän alueella Kutturantien Kultakioski, Kuukkeli, Savottakahvila, Kaunispään Huippu ja Kiehinen (kirjat). Kaikki tuotteet ovat nettikaupassamme, käy tutustumassa

www.hipputeos.fi