Markku Suonio jätti kultamaat

Markku Suonio  7.5.1941 – 29.11.2018

Rakennusarkkitehti Markku Suonio kuoli kotikaupungissaan Espoossa 77 vuotiaana marraskuun lopussa 2018. Hän kaivoi kultaa Lemmenjoen Jäkälä-äytsin maisemissa omilla valtauksillaan toistakymmentä vuotta vuodesta 1979 alkaen. Ajoittain mukana kaivutöissä oli vaimo Kristiina ja lapset.

Näin Sakari Suonio muistelee isäänsä:

”Kullankaivuusta Make löysi asian, johon paneutua innolla. Kaikki kultamaille päätyneet ovat jacklondoninsa kahlanneet ja saaneet annoksen erämaaromantiikkaa. Makelle kaivuu oli paljon muutakin. Romantiikan karistua Make löysi kaivajaporukasta tiiviin ystäväpiirin. Myös elinkautisten tarinat ja opit olivat hänelle tärkeitä.

Työ ei haitannut harrastustoimintaa. Makella oli oma arkkitehtitoimisto ja hän sai projektinsa aikataulutettua siten, että pitkälle kaivukaudelle jäi aikaa.

Kaivuvuosien jälkeenkin Make jaksoi ulkomaanmatkoillaan nähdä vaivaa paikallisten kulta- ja korukivikaivajien menetelmiin perehtymiseen. Muistan hänen aina intoa puhkuen kertoneen, mitä oli kohdannut Klondykessa, Boliviassa, Ranskassa, Sri Lankassa jne.

Aktiivisen kaivukauden jälkeen harrastukseksi tuli golf, joka jatkui aina viime kesään asti.

Nuoruudessaan Make oli innokas kilpamoottoripyöräilijä. Hän myös palasi moottoripyöräilyn pariin ja hankki itselleen 70-vuotislahjaksi enduropyörän. Tekniikan miestä kiinnostuvat myös autot. 75-vuotishankinta vuorostaan oli avobemari.

Makella riitti kiinnostuksen kohteita laajasti ja hän oli skarppi loppuun asti.”

Lue pieni ote Markku Suonion muistelmista Lemmenjoen kullankaivusta tästä linkistä:

Muistojeni kultaa Lemmenjoelta