Erkki Kaikkonen on poissa

Kullankaivaja ja opettaja Erkki Kaikkonen kuoli Helsingissä 26.1.2013.  Hänen aloitteesta ryhdyttiin Tankavaarassa järjestämään kullanhuuhdonnan mestaruuskilpailuja 1970-luvun alusta. Sieltä kisat levisivät kaikkialle maailmaan ja niiden myötä on käynnistynyt myös maailmanlaajuinen kullankaivajien yhteistyö.

Kaikkonen aloitti aktiivisen kullankaivamisen Saariselällä 1960-luvulla ja hänellä oli valtaukset Luttojoella ja Tolosjoella. Ensikerran hän tutustui kullankaivamiseen Laanilassa 1965; vanha inarilainen kultamies Nestori Pehkonen opasti hänet kullankaivajan taitoihin ja elämänfilosofiaan.  Kipinä kullankaivamiseen syttyi ja se ei yleensä ota sammuakseen; hän teki ensin varauksen Laaniojalle, mutta koevaskaukset Luttojoella 1968 antoivat niin hyvät merkit, että Kaunispään ja  Iisakkipään välisestä kurusta tuli hänen mielimaisemansa vuosikymmeniksi. Kullankaivajana hän näki ja koki Saariselän lomakaupungin synnyn ja kasvun 1970-luvun alusta alkaen,

Erkki ryhtyi opastamaan matkailijoita kullankaivussa valtauksellaan Lutolla ja keksi järjestää heille huuhdontakilpailuja 1970-luvun alussa. Hän teki Lapin Kullankaivajain Liiton vuosikokouksessa talvella 1974 aloitteen huuhdontakilpailujen järjestämisestä Tankavaarassa varojen keräämiseksi Inariin perustettavaa kultamieskotia varten.

Ensimmäiset kisat pidettiin 21. heinäkuuta 1974 ja Tankavaarassa oli silloin 70 kilpailijaa ja 300 katsojaa. Kaikkonen toimi näiden kisojen järjestäjänä ja juontajana. Muutamassa vuodessa kullanhuuhdontakilpailuista kasvoi mittava  ja kansainvälinen tapahtuma, jonka saama julkisuus elvytti hiipumassa olleen kullankaivun ja loi  1980-luvulla uuden kultaryntäyksen. Erkki jatkoi kullankaivua Lutolla viime vuosiin sakka.

Erkki Kaikkonen oli syntynyt Viipurissa 1.1.1923.

Tämä on julkaistu www.kultahippu.fi -sivustolla
© Seppo J. Partanen