Ivalojoen kultatarinat kirjana

Saarnakönkään alasuvannon maisema on täynnä tarinoita menneisyyden kultaunelmista kuten koko Ivalojokilaakso Kutturasta Louhiojalle. Niistä tämä kirja kertoo.

Ivalojoen rannoilta on kaivettu kultaa pian 150 vuotta ja jokivarsi on täynnä muistoja siitä; kaivujälkiä, kämppiä ja asumusten raunioita, koneita ja laitteita, pato- ja siltarakennelmia, tietä ja polkuja. Niitä on tutkittu yli 40 vuoden ajan Tankavaaran Kultamuseon voimin ja aloitteesta. Tutkimuksiin ja entisöintiin ovat osallistuneet muun muassa Oulun Yliopisto, Metsähallitus, Museovirasto on monet kultamuseon talkooleiriläiset.

Menneisyyden jäljistä Ivalojoen ja sen sivujokien Sotajoen, Palsinojan ja Louhiojan rannoilla on ilmestynyt korkeatasoinen kuva- ja tietokirja ”Kultajoki kertoo” sekä sama englanniksi ”Stories from the golden river Ivalojoki”. Kirjan toimitustyön ovat tehneet Heli Heinäaho ja Hanna Mattila sekä Inkeri Syrjänen ja Kauko Launonen.

Kirjassa on runsaasti vanhaa ja uutta kuvamateriaalia, joita täydentävät tarkat tekstitiedot karttoineen. Takaesilehdillä on isokokoinen kartta, johon on numeroilla merkitty kaikki kirjassa esiteltävät kohteet. Ammattitaidolla ja antaumuksella tehty kirja on mainio opaskirja Ivalojoen kulkijoille, se saa menneisyyden elämään ja kertomaan uskomattomia tarinoita ikuisesta onnen tavoitteluista. Kirjan hinta on 29 euroa, netistä osoitteessa www.kultamuseo.fi.