Prolle jätti kauniit muistot

Per Olov Jansson

22.4. 1920 – 7.2. 2019

Sukellustekniikan Lapin kultamaille tuonut Prolle Jansson kuoli lähes 98 vuotiaana Helsingissä. Hän aloitti kullan sukeltamisen ja imuroinnin 1960-luvun alussa Laanilan Hangasojalla ja siirtyi pian Ivalojoelle, jossa hän työskenteli tälle vuosituhannelle saakka lopettaen nuoremman veljensä ja sukeltajakaverinsa Larsin kuolemaan.

Prolle oli perustamassa Helsinkiin Kulta- ja mineraaliklubia toimien vuosikausia sen puheenjohtajana ja lehden toimittajana. Prolle jakoi auliisti neuvoja jokaiselle kullan sukeltamisesta kiinnostuneelle ja piti tarkkaa luetteloa niistä paikoista, joissa kultaa oli imuroitu sukeltamalla joen pohjasta. Tämä tieto on hyvin tarpeellinen, sillä työstä ei jää mitään jälkiä, mutta kultahiput on yleensä tarkoin tyhjennetty pohjakallion koloista.

Taiteelliset lahjansa Prolle peri taidegraafikko äidiltään ja kuvanveistäjä isältään. Elämäntyönsä Prolle teki valokuvaajana kuvittaen muun muassa isosiskonsa Tove Janssonin viimeisen Muumikirjan. Mainetta hän sai taiteellisilla luontokuvillaan ja piti ensimmäisen valokuvanäyttelynsä 1990-luvun lopulla.

Kullankaivaja ja sukeltaja Vesa Luhta tutustui Prolleen Ivalojoella. Hän kirjoittaa muistokirjoitusta ystävästään, joka on Lapin Kullankaivajain liiton kunniajäsen. Kirjoitus ilmestynee seuraavassa Prospäkkärissä ja mahdollisesti LKL:n nettisivuilla.