Waskoolisinfonia jäi soimaan

Matti Rag Paananen 1939 – 2022

Säveltäjä, kirjailija, taiteilija, jazzmuusikko Matti Rag Paananen päätti maallisen vaelluksensa 24. huhtikuuta 2022 kotikaupungissaan Turussa. Hänen valtavaan elämäntyöhönsä kuului myös kulta ja kullankaivu, jonka tuloksena syntyi Waskoolisinfonia vuosina 1976-1977.  Vuosikymmenen alussa Matti vietti useita kesiä Sotajoen kultamailla vaskaten kultaa, tutustumalla jylhään luontoon, kultamiehiin ja kultahistoriaan. Tästä syntyi taiteilijan ensimmäinen sinfonia.

Tankavaaran Kultamuseo tuotti yhteistyössä säveltäjän ja Turun Kaupunginorkesterin kanssa Waskoolisinfoniasta DVD-levyn täyttäessään 40 vuotta vuonna 2013. Sinfonian kesto on 41,42 minuuttia ja siinä on neljä osaa: Kultahiekkaa, Lapsi, Herääminen ja Kulttuurin kehdossa. Paananen ehti säveltää  kaikkiaan seitsemän sinfoniaa.

Tutustuin Mattiin Ivalojoen Kultalassa kesällä 1977 kiireisen ja helteisen päivän jälkeen, kun presidentti Kekkonen ja sadat juhlavieraat olivat Kultalan juhlakentältä poistuneet. Hiljaisuus ja rauha oli täydellinen, vain joki lauloi koskiensa säveltä. Luulimme jääneemme ainoiksi yöpyjiksi, Kurkelan Matti ja minä, seuranamme suuri määrä pannuja, kattiloita, ruokailuvälineitä, tarjottimia ja muita Saariselän hotelleista keräämiämme tavaroita, joilla juhlavieraita kestittiin. Meidän piti palauttaa tavarat viimeisellä helikopterilennolla Laanihoviin ja Retkeilykeskukseen, mutta Säätiön herrat veivät lentovuoron katsellakseen jokimaisemaa ja jättäen meidät kattiloita vahtimaan.

Hiljainen mies ilmestyi tyhjyydestä seuraamme, Matti Paananen, taiteilija. Eipä siinä paljon juhlittu, ruuat ja juomat oli viimeistä murua ja pisaraa myöten kulutettu. Pesimme astiat, siivosimme jälkiä, juttelimme hetken kunnes uni yllätti pitkän työpäivän jälkeen. Aamulla Maggan Olavi tuli erämaapuhelimesta tilattuna veneineen noutamaan meitä ja astioita, Matti jäi yksin Kultalaan. Juhlamme jatkui Kekkosen vierailulla Tankavaarassa, Matti oli valinnut Kultalan rauhan!

Matti Paanasen sai Turun kaupungin taidepalkinnon  1986 ja taiteilijaeläkkeen 1999. Hänen muistokirjoituksessaan Helsingin Sanomissa 10.5. 2022 kerrotaan tarkemmin taiteilijan mittavasta elämäntyöstä ja matkoista maailmalla. Innoitusta työhönsä hän haki Lapin lisäksi  muun muassa Afrikasta ja Amazonista. Linkki muistokirjoitukseen alla:

Matti Rag Paananen 1939–2022 – Muistot | HS.fi

Seppo J. Partanen