Pekka Salonen on poissa

Pekka Salonen vietti 50-vuotispäiviään Miesillä 1996. Kuvassa on myös kaksi Pekan elämään keskeisesti vaikuttanutta asiaa; ystävä ja oppi-isä Yrjö Korhonen sekä Pekan kämppä, entinen Miessinmaan kuvernementin keskus.

Vuosikymmeniä kullankaivajien toimintaan keskeisesti vaikuttanut ekonomi Pekka Salonen kuoli Tampereella 24.4.2012. Hän toimi 2003 – 2008 Lapin Kullankaivajain Liiton puheenjohtajana ja sitä ennen vuodesta 1993 alkaen rahastonhoitajana, sihteerinä ja varapuheenjohtajana. Lemmenjoki otti miehen omakseen 1973, jolloin hän tutustui kultamaihin ja kullankaivajiin. Seuraavat kesät kuluivat renkinä ja oppipoikana Miessin kuvernöörinä tunnetun kultamiehen Heikki Pihlajamäen valtauksella. 1980-luvun alussa löytyi oma valtaus vierestä ja hieman myöhemmin Salonen sai omakseen Pihlajamäen valtauksen ja kämpän. Hän oli pitänyt huolta naapuristaan tämän viimeisinä elinvuosina.

Pekka Salonen oli syntynyt 17.9.1946 Tampereella. Valmistuttuaan hän työskenteli muutamia vuosia pankissa ja yritysmaailmassa. Vuonna 1978 hän perusti oman tilitoimiston Tampereen Yrityspalvelu Oy:n, jota hän hoiti ja lähes kuolemaansa saakka. Pekan sukujuuret ovat Alastarolla ja hän julkaisi muutama vuosi sitten isoisänsä Väinö Salosen runokirjan ”Muistojen hauta” yhdessä serkkunsa Matti Salosen kanssa.

Lappi ja maailman kullankaivu tulivat tutuiksi jo koulupoikana ja erityisen vaikutuksen tekivät Jack Londonin kirjat. ”Erämaan kutsu” vei nuorukaisen partioon, luontoon ja Lappiin. Kullankaivun myötä Salonen kiinnostui myös koru- ja jalokivistä. Hän tutustui eri puolilla maailmaa oleviin kultakenttiin, jalokivi ja mineraalikohteisiin, osallistui kullankaivajien kansainväliseen yhteistyöhön, kullanhuuhdontakilpailuihin ja näyttelyihin. Usein hänen matkaseuranaan oli Yrjö Korhonen, legendaarinen kullankaivun ammattilainen.

Kullankaivajain liiton luottamustehtävissä Pekka Salonen joutui keskelle 1990-luvulla puhjenneita ristiriitoja. Viranomaisten ja kullankaivajien välillä käytiin useita oikeusjuttuja ja riitoja, joissa Salosen rauhallisuutta ja hämäläistä harkintakykyä tarvittiin. Lisäksi Salonen pystyi hyödyntämään työn ja koulutuksen kautta saatua tarkkuutta sekä käytännön kokemusta kullankaivajan arjesta ja byrokratiasta.

Pekka Salonen vaikutti keskeisesti siihen, että Lapin Kullankaivajain liitto muuttui harrastejärjestöstä ammatti- ja edunvalvontajärjestöksi. Kehitys näkyy myös jäsenlehdessä Prospäkkärissä, jonka sisältöön Salonen erityisesti paneutui. Liiton jäsenmäärä kasvoi toiminnan aktiivisuuden myötä; 1980-luvun lopulla noin 300, vuosikymmen myöhemmin noin 1 000 ja vuonna 2008 lähes 3000 jäsentä. Salonen loi hyvän kivijalan myös liiton taloudelle.

Pekka Salosen siunaustilaisuus pidettiin Tampereen Lamminpään kappelissa 18.5. kello 14.

Seppo J. Partanen