Liisi ja Aatos Flinck

Vuosikymmeniä Lemmenjoen kullankaivajan kotihengettärenä ollut  Liisi Flinck kuoli Helsingissä 30. tammikuuta 2016. Hän oli syntynyt 22.4.1918, olisi pian täyttänyt 98 vuotta. Liisi asui miehensä kanssa kesäisin Lemmenjoella vuodesta 1960 alkaen Aatoksen kuolemaan 13.7. 1989 saakka ja kävi viimeisen kerran Kotaojalla kesällä 1991.

Orvokit Flinckin turvekammin ikkunalla.

Orvokit Flinckin turvekammin ikkunalla.

Liisin ja Aatoksen vieraanvaraisuus ja ystävällisyys tuli tutuksi Lemmenjoen kulkijoille ja kullankaivajille. Heidän turvekamminsa Morgamojaan laskevan Kotaojan varrella oli aina siisti ja huolella hoidettu.  Orvokit kukkivat ikkunoilla, kasvimaa viheriöi pihapiirissä ja lämminhenkistä kämppää somistivat isännän maalamat miniatyyritaulut ja hiomat korukivet.

Liisi ja Aatos Kotaojan kammissa joskus 1970- ja -80-lukujen vaihteessa. Kuva Pekka Itkonen.

Liisi ja Aatos Kotaojan kammissa joskus 1970- ja -80-lukujen vaihteessa. Kuva Pekka Itkonen.

Veturinkuljettajana elämäntyönsä tehnyt Aatos viihtyi kullankaivussa usein yli kolme kuukautta kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin. Liisi piti hyvää huolta kodista, taloudesta, ruuasta ja kasvimaasta, jotta mies sai tehdä työtään perinteisellä tavalla kultamontullaan.

”Rakasta kultahippuaan” Liisiä jäivät kaipaamaan lapset kolmessa sukupolvessa sekä monet Lemmenjoen vaeltajat.  Flinckit  opastivat auliisti kulkijoita kullankaivun ja eräelämän taitoihin. Yksi heistä on Pekka Itkonen, Miessimaan kuvernementin nykyinen isäntä, joka sai oppinsa Kotaojalla kesällä 1977.

Seppo J. 24.2.2016