Anna-Mari Jomppanen on poissa

Yksikään syksy ei ole jättänyt kultahistoriaa entiselleen, ei tämäkään. Suuri vaskaaja poimi suojaansa LKL:n kunniajäsenen Anna-Mari Jomppasen sunnuntaina 2. lokakuuta 2005. Jokainen Lemmenjoen kullankaivaja 1940-luvun kultaryntäyksestä lähtien tunsi Anna-Marin, Lemmenjoen Ahkun, hänen vieraanvaraisuutensa ja sydämellisen tervehdyksensä ”buuris buuris”.

Anna-Mari syntyi Inarijoen Ranttilassa 14.8.1921. Kulta tuli hänen elämäänsä sukuperintönä, sillä sekä isä että isoisä olivat olleet mukana Ivalojoen ja Tenojoen kullankaivussa. Veljet Uula, Veikko ja Niilo löysivät Lemmenjoen kultamaat syyskesällä 1945. Anna-Mari oli tuolloin jo avioitunut Aslak Jomppasen kanssa ja muuttanut 21-vuotiaana Lemmenjoen Njurgulahteen. Anna-Marilla oli näin oma roolinsa Lemmenjoen kullan löytymisessä, sillä veljien kiinnostus siihen heräsi heidän vieraillessa sukuloimassa Njurgulahdessa.

Anna-Marin kodista muodostui Lemmenjoen kulkijoiden majapaikka ja sen myötä koti kasvoi matkailuyritykseksi. Perheeseen syntyi neljä poikaa ja neljä tyttöä, joten emännällä riitti työsarkaa porotöissä, perheen ja lapsien hoidossa, matkailijoiden palvelemisessa, postinhoitajana ja monissa muissa porotilan töissä. Vuorokauden 24 tuntia eivät tahtoneet aina riittää, mutta kiireitään tai huoliaan Anna-Mari ei koskaan ulospäin näyttänyt. Hänellä oli aina hymyä, vieraanvaraisuutta ja iloisuutta muillekin jakaa.

Seppo J. Partanen