Rännit

Hipputeoksella (nyk. Finndetectorilla) on myynnissä rännejä alumiinista ja vesivanerista.

UUTUUS SEULARÄNNILAITTEISTO

Hipputeos on suunnitellut ja rakennuttanut laipiokaivajille aivan uudenlaisen seularännilaitteiston, joka parantaa maa-aineksen pesua ja seula lajittelee maa-aineksen eri kohdille rihlaränniä, jolloin isot kivet eivät pääse häiritsemään hienoainesta eikä kiviä tarvitse heittää käsin pois rännistä.

 

 

 

 

 

Laitteisto koostuu kolmesta eri rännistä: 1. Luontikaukalo, jossa maa-aines peseytyy ja siirtyy 2. Seularännille, jossa on erilevyisiä rakoja 2 – 20 mm, joiden läpi maa-aines putoaa 3. Rihlarännille kolmeen eri kohtaan, alkupäähän aineskoko 0 – 8mm, keskelle 10 – 15 mm ja loppupäähän 20 mm aines. Isommat kivet menee rännin yli jätekasaan. Jos on pelko, että löytyy oikein isoja hippuja, niin viimeisiä rihloja voi vielä leventää.

Tässä versiossa luontilaatikko ja rihlaränni on tehty 15 mm vesivanerista. Rihloja tulee kolme erilaista esimerkiksi, tiheän seulan alle spagettimatto ja expament reikäverkko, keskiosaan kumirihla pieniruutuinen ja lopuksi isoruutuinen. Myös muut rihlat sopivat mm. perinteinen rautarihla.

Seularännin ulkoleveys on 197 mm, jolloin se sopii yleisesti käytössä oleviin 200 mm leveiden rännien päälle. Rännin pituus on 150 cm.

Seulan toiminta perustuu siihen, että jo pesurännissä kulta painavampana lajittuu pohjalle ja siirtyessään seulalle, niin se putoaa ensimmäisistä aukoista rihloille. Nyt kun hienoaines putoaa ensimmäisenä, niin isot kivet eivät pääse häiritsemään sitä ja pölykultakin pysyy ensimmäisessä rihlassa. Jotta vesivirtaus olisi alkupäässä tarpeeksi suuri, niin rihlaränniin alkuosaan asetetaan 25 mm hanallinen vesiletku, joka liitetään luontilaatikkoon tulevaan vesiletkuun.

Seularänni on valmistettu 2 mm rosterista ja yläreunassa on kanttaus ulospäin, jolloin ränni vain asetetaan rihlarännin reunojen päälle. Aukot on tehty laaserilla ja työn laatu on korkealuokkaista.

Testausta Sotajoella kesäkuussa 2018

Seularänni toimi odotetusti. Rännin kaltevuus on noin 20 cm/100cm. Pesuränni voi olla lähes vaakasuorassa. Vesimäärä saa olla reilu, niin suuri, että isommatkin kivet vierivät alas saakka. Seulan rakoihin jää kiviä kiinni, ne voi poistaa lapion kärjellä.

Rännin toimintatavassa on kaksi kullansaantia helpottavaa tekniikkaa:

1. Ränniin voi luoda maata niin paljon, kuin ehtii ja jaksaa; kiviä ei tarvitse erikseen heittää käsin pois rännistä, vain lapion kärjellä auttaen. Jos maassa on kultaa 0,5 g/m3, niin kultaa saa sitä enempi, mitä enemmän kuutioita tunnissa saa menemään rännin läpi.

2. Maa-aines lajittuu eri kohtaan rihlaränniä. Kivet ja sora ei huuhtele veden kanssa pieniä hippuja ja pölykultaa pois rännistä

Seularännin testaus Sotajoella

 

 

 

 

 

 

Hienoaines jäi ensimmäiseen rihlaan spagettimattoon

 

Seularännin alla oli rihlaränni, jossa 1. spagettimatto ja expamentreikälevy, 2. rihlamatto pieni ruutu, 3. rihlamatto iso ruutu

 

 

 

 

 

Kolme pientä kultahippua tuli spagettimatosta. Rihlamatoissa ei ollut mitään. Näyte oli vain 50 litraa konekaivun jätemaasta.

Testasimme Seularänniä myös toukokuussa 2018 Toisvedellä Virroilla. Seula toimi odotetulla tavalla, maa-aines lajittui rännin eri kohtiin, alkupäähän spagettimatolle ja expamet verkolle aivan pieni aines, keskelle karkeampaa pikku ruutumatolle  ja loppupäähän iso ruutumatolle pikku kiviä. Katso kuvat :

SeularänniSeularänni

 

 

 

 

Koe tehtiin mökkirannalla, toiveissa ei ollut löytää kultaa. Kuntta siirrettiin pois VahvaJussilla Mönkijän perävaunulla. Veden virtausta ei mitattu.

seularänni

 

 

 

 

Seularänni ei toimi aivan automaattisesti. Seulalle kerääntyvät kivet siirretään lapion kärjellä eteenpäin.

 

 

Katso Finndetectorin rännit.

 

 

Hipputeoksen alumiinirännit myyntiin

Hipputeos sai tämän vuoden ensimmäisen satsin kullanhuuhdontarännejä. Rännit on valmistanut Keravan Teräsmiehet Oy.  Heillä on Suomen nykyaikaisimmat laitteet kaikenlaisten teräslevyjen (maks. 20 mm) laserleikkaukseen.

3-osainen alumiinirännin kokonaispituus on 340 cm. Yhden osan pituus on 120 mm ja sisäleveydet vesilaatikosta lukien 196 mm, 200, mm ja 204 mm, materiaali 2 mm alumiini. Osat sopivat toistensa sisään.

Ränni on helppo kuljettaa autossa ja kevyt kantaa erämaahan. Kokoaminen on helppoa muutamalla pultilla ja rihlat kiinnitetään pulteilla tai itse porautuvilla ruuveilla. Ruuvien alle tulee puurimat. Rännit saa myös varusteltuna erilaisilla rihloilla: ruutumatto / kumirihla / spagettimatto ja päälle reikälevy. Osat voi hankkia myös erikseen. Ensimmäinen 120 cm osa, jossa vesilaatikko, sopii myös tutkimusränniksi vesipumpun kanssa, jatko-osat 120 cm sopivat vapaalle virtaukselle.

Lavallinen kultarännejä

Tässä erässä kaikki rännit ovat noin 20 cm x 120 cm.  Tulemme teettämään myös muilla mitoilla: 20 x 150 cm alumiini 3 mm, 15 x 120 cm ja 25×120 cm. Jos haluat rännin tietyillä mitoilla, niin ota yhteyttä 040 5454833 Raimo Niemelä, niin tehdään sellainen.

Kultarännit