Miessimaan naurut ja laulut

Esa Kujala ja Hanski Aaltio laulavat Miessimaan kuvernöörille 1984.

Esa Kujala ja Hanski Aaltio laulavat Miessimaan kuvernöörille 1984.

Tämä on julkaistu www.kultahippu.fi -sivustolla
© Seppo J. Partanen

Miessijoki Lemmenjoella on viime vuosikymmeninä anteliain Lapin kultapuroista ja sen rannoilta on löytynyt suuri osa vuosittaisista kultahipuista ja lähes kaikki hippulistalle päässeet isomukset. Miessi oli antoisa jo Lemmenjoen kultaryntäyksen alkuvuosina 1940-luvun lopulla, mutta vuosikymmenien hiljaiselon jälkeen se koki uuden nousukauden 1980-luvun alussa.

Miessimaan kuvernööri Heikki ihlajamäki ja hänen adjutanttinsa Esa Kujala, joka riemuistsi viikkoja kateissa olleen lumikelkan löytymisestä.

Miessimaan kuvernööri Heikki Pihlajamäki ja hänen adjutanttinsa Esa Kujala, joka riemuitsi viikkoja kateissa olleen lumikelkan löytymisestä.

Miessin viimeisiä elinkautisia kullankaivajia olivat Jaakko Isola ja Heikki Pihlajamäki, joista tehtiin useita televisio- ja radio-ohjelmia, lehtijuttuja ja kirjoja. Tämä julkisuus pohjusti omalta osaltaan uutta kultaryntäystä, jonka loppuvaihetta parhaillaan eletään. Miessi hiljentynee tämän vuosikymmenen lopulla, kun konekaivu siellä päättyy ja uusittu kaivoslaki nakertaa kullankaivun suosiota.

Miessin maisema

 Miessin maisema

Alkutalvesta 1984 Miessimaan Kuvernöörin virastossa elettiin riemullisia hetkiä toimittajien Martti Timonen ja Seppo J. Partasen tuodessa Heikki Pihlajamäelle Yleisradion lahjoja ja kiitoksia ”Prix Italia”-kilpailussa palkitussa ”Oikotie vai elämäntapa”-ohjelmassa esiintymisestä. Siinä Heikki kertoo elämästään talven yksinäisyydessä ja suree koneiden tuloa kotinurkilleen. Puhe vaikutti oleellisesti ohjelman saamaan palkintoon ja sen maailmanlaajuiseen suosioon.
Paikalla olivat myös kullankaivaja Esa Kujala ja lentojätkä Hanski Aaltio. Tapahtuma nauhoitettiin, mutta sitä ei koskaan aikaisemmin ole julkistettu. Nyt meillä on tilaisuus kuunnella pieni ote tästä hetkestä, jolloin Lemmenjoen historian lehti edellisen kerran kääntyi. Partanen luovutti viime syksynä Inarin kunnankirjaston digitoitavaksi kasan vanhoja valokuvia ja c-kasetteja ja niiden joukossa oli myös tämä taltiointi.
Ohjelman alussa nauretaan ja kinastellaan sille, voiko viinaa olla pulverimuodossa. Sellainen oli kuvernöörin mielestä täysin mahdoton ajatus, mutta epäily heräsi lentokapteenin uhattua tulla kesällä pölyttämään pienkoneella Miessimaan lähivedet viinapulverilla. Seuraavana nauhalla Esa ja Hanski esittävät kaksi Hanskin sanoittamaa laulua ”Miessimaan kuvernööri” ja ”Kuvernöörin pyöräretki”. Lopussa runoilija, kirjailija, toimittaja, sanoittaja Esa Kujala kertoo tapahtumasta, joka sai hänet tulemaan Lemmenjoelle.

Äänite ”Miessinmaan naurut ja laulut” alla olevassa linkissä:

Lue Seura-lehdessä syyskuussa 1984 ilmestynyt kuvajuttu Miessinmaan kuvernöörin 65-vuotisjuhlista 13.8. -84 alla olevasta linkistä:

Heikki 65