Teuvo Katajamaa

Teuvo Katajamaa

29.6.1940 – 30.12.2019

Ivalojoki valittiin yleisöäänestyksessä vuoden 2005  Suomen parhaaksi retkikohteeksi. Paljolti ansio siitä kuuluu Teuvo Katajamaalle, joka oli vastaanottamassa palkintoja messuilla Helsingissä.

Inarin ja Saariselän kehitykseen vuosikymmeniä vaikuttanut Teuvo Katajamaa jätti maallisen vaelluksensa läheistensä saattamana vuoden 2019 toiseksi viimeisenä päivänä.

Teukka perusti vaimonsa Tuulan kanssa v. 1982 Saariselälle hiihtovälinevuokraamon, josta kasvoi ohjelma- ja opaspalveluyritys ”Lapin Luontolomat”. Eräopas, metsästäjä ja kalastaja kasvoi tehtäviensä ja yrityksensä mukana merkittäväksi vaikuttajaksi myös Inarin kehittämisessä toimien vuosia muun muassa kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Yksi hänen keskeisimmistä saavutuksistaan on ollut Saariselän pelastuspalvelun rakentaminen, hoitaminen ja johtaminen.

Lapin kullankaivu ja kultahistoria tulivat Teukalle hyvin tutuiksi. Yksi hänen monista ideoistaan oli tutustuttaa ihmiset Ivalojoen ylväisiin maisemiin, koskiin ja kultahistoriaan järjestämällä opastettuja kanootti-, kumilautta- ja pikaveneretkiä. Tupu ja Teukka opastivat matkailijoita myös muihin Lapin ja Inarin luontokohteille kuten Inarijärvi, Juutuanjoki, Luttojoki sekä kouluttivat perheyrityksensä työn jatkajat.

” Suuri metsämies, yrittäjä, vaikuttaja ja lapin turvallisuuden puolestapuhuja, isäni Teuvo Katajamaa nukkui tänään pois läheisten läsnä ollessa. Eivät uuvuttaneet lukuisat metsäreissut, kokoukset saati pelastustehtävätkään, vaan kunnioitettavan iän tuoma sairaus vei lopulta Teukan pilvenreunalle Saariselän tulevaisuutta kurkkimaan. Rest in Peace isä”, kirjoitti Tarmo Katajamaa isänsä poismenosta 30.12. 2019.

Kiitos Teukka vuosikymmenien ystävyydestä. Muistosi jää elämään Inarin ja Saariselän historiassa.

Seppo J. Partanen