Kuvaaja on poissa

Timo Kirves 18.5. 2021

Henkilökuvillaan mainetta kerännyt valokuvaaja Timo Kirves kuoli 81-vuotiaana 18.5. 2021 Helsingissä. Timo kuvasi elämänsä aikana monille lehdille muun muassa Helsingin Sanomille. Erityisen läheisiä hänelle Jean Sibeliuksen tyttären poikana oli musiikki ja musiikin tekijät. ”Timpan ihmisrakkaus näkyy hänen kuvissaan aina. Hänen tapansa kuvata ei ollut tuoda häntä itseään kuvaajana esiin, vaan tärkeintä oli aina ihminen, jota hän kuvasi”, luonnehtii valokuvaaja Antti Kirves setäänsä.

Luonto ja erityisesti saaristo olivat Timolle rakkaita. Myös Lappi ja kullankaivajat olivat hänelle tuttuja. Pari vuotta sitten hän lähetti minulle kuvansa Inarin hautausmaalle matkalla olevasta arkkusaattueesta kysyen tietoja kuvassa olevista henkilöistä. Pyrkyripalstalle matkalla oleva saattojoukko kantaa Jaakko Isolan arkkua syyskuussa 1978.

Isola löydettiin kuolleena kämpästään 12. päivä syyskuuta. Etummaisina arkkua kantavat oikealla liiton puheenjohtaja Heikki Kokko ja vasemmalla sihteeri Niilo Raumala. Heidän takanaan näkyy vasemmalla Aatos Flinck ja oikealla Pellervo Kankainen. Kaksi kantajista jää muiden taakse, he voisivat olla Veikko Nevalainen ja Pekka Salonen. Takana keskelle pappina Tapio Leinonen.

Kuvaaja on poissa ja kuvat jäävät elämään. Tähänkin kuvaa Timo on taltioinut hetken vakavuuden saattueen marssiessa hautausmaan portista sisään kohti Pyrkyripalstalle avattua hautaa.

Sinnehän kaikki menevät toisen vuorolla. Kiitos elämäntyöstäsi Timo.

Timon muistokirjoitus löytyy Helsingin Sanomista, linkki alla:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000007986443.html

Seppo J. Partanen