Jussi Prokuristi on poissa

Jussi Prokuristi

Johan Grönlund  24.6.1932 –  21.6.2015

Kullankaivaja ja merenkulkija Johan ”Jussi Prokuristi” Grönlund menehtyi kotikaupungissaan Naantalissa  21.6.2015 pitkäaikaiseen sairauteen. Jussi oli aktiivisesti mukana kullankaivajien yhteisissä tapahtumissa kullankaivukisoista seminaareihin ja juhliin. Hänellä oli oma valtaus ”Prokuristi” Laanilan Hangasojalla vuosituhannen vaihteen tienoilla ja siellä hän kaivoi kultaa yhdessä v. 2004 kuolleen vaimonsa Kaarinan kanssa. Jussi osallistui kullanhuuhdonnan mestaruuskilpailuihin eri puolilla maailmaa keräten komean palkintokokoelman kotiinsa. Hänen tunnettiin ystävällisenä, avuliaana ja kanssakulkijoitansa kaikessa tukevana ja rohkaisevana ihmisenä.

Erkki Lilja haastatteli Jussia hänen Kakslauttasen tukikohdassaan ja kotonaan Naantalissa. Tässä hänen henkilökuvansa edesmenneestä ystävästä:

– Mullistava tapahtuma elämässäni oli saadessani viime vuosituhannen loppupuolella koeputken. Minua kiellettiin sen avaaminen, jotten saisi basillitartuntaa. Avasin. Kultakuume tarttui. Minulle avautui uusi maailma elämäntapoineen ja ihmisineen. Kulta-Lappi. Olen kaivanut ennen Prokuristia useilla valtauksilla ja olen saanut kultaa kohtuullisesti. Ikäni sekä kuntoni huomioon ottaen aion lopettaa kaivamisen. Mutta en luovu kesänvietosta Hangasojalla.

– Ettäkö mistäkö nimi on lähtöisin. Minulla on ollut harrastuksena tutkia kultahistoriaa. Kun olen ollut talkoilemassa Tankavaarassa ja Kultamuseolla, olen samalla tutkinut asiakirjoja kullankaivun historiasta. 1900-luvun alkupuolella perustettiin Saariselän seutuville useita kultayhtiöitä ja erään osakkaan nimi oli samankaltainen kuin minunkin sukunimeni. Osakkaan ammatti oli prokuristi. Otin sen nimeksi tälle valtaukselleni. Minua alettiin kutsua Prokuristiksi.

– Olen osallistunut maailmanmestaruuskisoihin 15 kertaa. Yksi kulta, kaksi hopeaa ja kolme pronssia sekä kokemusta. Kanadaan tilasin itselleni matkan majoituksineen netin kautta oppiakseni senkin systeemin. Tilaus onnistui hyvin. Muut matkat olen tehnyt seurueissa. Tankavaaran kisojen jälkeen asuntovaunu volvon perään ja kiiruusti etelään. Ja sitten Tunturin Tuijan järjestämässä tutussa mukavassa porukassa Tsekkiin maailmanmestaruuskisoihin.

– On suorastaan törkeää kullankaivajia kohtaan tämä lakiesitys. Nyt meidän täytyy koota ja tiivistää rivimme. Tukea Liittoa, henkisesti ja taloudellisesti, jotta se voi täysin voimin toimia ja ottaa yhteyttä päättäjiin lakiesityksen kumoamiseksi. Kullankaivun tulevaisuus Lemmenjoella ja muuallakin on turvattava. Lappi ja Lapin kulta, ne kuuluvat yhteen. Ne on brändi. Sitä ei saa tuhota, päinvastoin kaikin voimin kirkastaa.

– Minulla oli lapsuudessa kaksi kotia. Olin sotalapsena Tanskassa. Siellä oli hyvä olla ja hyvät sijaisvanhemmat. Kävin Suomen Turkuun tultuani myöhemmin useasti heitä tervehtimässä. Nuoruuteni ammatti oli makkaramestari, mutta laivat ja meri vetivät. Myöhemmin olin porukassa, joka sisusti laivoja ja öljylauttoja. Tässä kuvassa olen polvillaan olevan kaverin takana. Teimme aina kerralla lauttoihin sisutuksen. Työpaikkanamme olivat  maailman valtameret.

Johan Jussi Prokurista Grönlund täytti 70 vuotta 22.6.2002. Juhlat pidettiin Savottakahvilassa.. Kutsukortissa oli teksti: ”Kutsun kaikki kullankaivajat ja ystäväni viettämään merkkipäivääni. Sisään pääsee ainoastaan ne vieraat joilla ei ole lahjoja. Jos joku haluaa minua muistaa, voi laittaa rahaa kirjekuoreen, joka toimitetaan avaamattomina Lapin Kullankaivajien Liitolle, joka ohjaa rahat ”Pyrkyrien palstan” kunnostamiseen. Johan ”Jussi” Grönlund.”

Johan Jussi Prokuristi Grönlund oli vuosien varsilla tukenut lähimmäisiään ja ollut heidän kanssamatkaajansa.

Teksti ja kuva Erkki Lilja