Välineitä

Kullankaivu on usein ”välineurheilua”. Talvisin suunnitellaan parannuksia omiin välineisiinsä tai keksitään uusiakin. Usein käy siten, että suurella vaivalla tehty laite viedään kauas kultapurolle. Vasta siellä päästään kokeilemaan laitetta tositilanteessa. Useimmiten se ei toimikaan odotetusti ja unohdetaan kivenkoloon.

Lähettäkää meille omia keksintöjänne sekä onnistuneita ja niitä epäonnistuneita: raimo.niemela A hippukulta.fi.

Tässä muutamia:

Hendersonin pumpulla voidaan ottaa tutkimusnäytteitä veden alta hankalistakin kohteista. Pumppu toimii siten, että pumpun mäntä vedetään nopeasti sisään ja alipaine imaiseen hiekkaa pumpun sisään. Pumppu nostetaan varovasti ylos ja tyhjennetään suoraan vaskooliin tai ämpäriin. Pumpulla voi tehdä melko syvänkin kolon joen tai puron pohjalle.

imupumppu seula vaskooli kultahippu

Imupumppu, seula ja vaskooli sekä tutkimuskuoppa

Hendersonin pumpusta on kehitetty parempi versio, jolla saa näytteet syvältäkin purosta kivenkolosta. Pumpulla saa kerralla reilu puolivaskoolia hiekkaa.

Imupumpulla saa näytteitä noin puolen metrin syvyydeltä kastelematta itseään.

Imupumpulla saa näytteitä noin puolen metrin syvyydeltä kastelematta itseään.

Putkella saa kerralla hiekkaa vaskoolin puolilleen.

Putkella saa kerralla hiekkaa vaskoolin puolilleen.

 

 

 

 

 

 

Putken kärkiosa toimii hippuansana.

Putken kärkiosa toimii hippuansana.

 

 

 

 

 

Nyt vaskaamaan näyte Laaninojan pohjalta.

Nyt vaskaamaan näyte Laaninojan pohjalta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seulat

Tutkittaessa kultaesiintymiä vaskoolilla, niin vaskausta helpottaa seulat, jolla poistetaan isot kivet vaskaavattavasta sorasta. Vaskaus nopeutuu ja seulalle jäävä kiviaines voidaan tutkia erikseen, onko siinä korukiviä. Kaksitiheyksinen seula:

Kaksi tiheyksinen seula.

Kaksi tiheyksinen seula.

 

Karkea kiviaines seulottu

Karkea kiviaines seulottu

Hieno kiviaines seulottu

Hieno kiviaines seulottu

Seulottu hiekkaa on helppo ja nopea vaskata

Seulottu hiekkaa on helppo ja nopea vaskata

Kumirihlat

Kumiset rihlat ovat jo osittain syrjäyttäneet rautarihlat. Matalakuvionen matto toimii kullan ilmaisemisena. Matalassa matossa näkyy heti jos kultaa löytyy. Syvät ja isoruutuiset pysäyttää hiput ja kultahiekan.

Isoruutuinen ja pikkuruutuinen matto:

kumimatto

Hieno- ja karkeakuvioinen kumimattoHippuja ”auton” kumimatolla

Lapiomiehen rumpu helpotta kaivamista tasaisella maalla. Montussa kaivettasessa maa pitää heittää korkealle. Tämä rumpu saa käyttövoimansa vesipumpusta. Vesi tulee rumpuun pienen vesiturpiinin, joka pyörittää rumpua, kautta.

Metallinpaljastimella löydettiin iso hippu Liiton valtaukselta Palsinojalta. Katso uutinen etusivulta. Tavallisella metallinpaljastimella on vaikea läytää hippuja maastossa kulkemalla. 25 rautanaulan ja pullonkorkin kaivamisen jälkeen into loppuu. Mutta montun lopettamisessa se on oiva apuväline. Sillä voit tarkistaa, ettei ainakaan yli grammaista hipua jäänyt montun pohjalle. Garrettilta on tullut uusi metallinpaljastin AT Gold, joka erottelee eri metallit ja siinä voidaan estää raudasta tulevat hälytykset. Katso sivua ”Metallinpaljastimet”.

MikroPC-lehdessä numerossa 9/2012 on testattu neljä erilaista metallinpaljastinta kullankaivussa Lapissa. Jutun tekijä Ari Haapalainen ja testissä ovat amerikkalaiset Fisher ja Garrett, australialainen Minelab ja ranskalainen XP, niiden hintahaakukka on 535_ 1305 euroa. Lehti on Tallentumin julkaisema.

Imurilla voit pitää montuun suotuvan veden poissa. Kuvassa on kaksi imuria 50 ja 75 mm. 75 millinen on liian iso koska se vaatii pumpulta tehoa. Liittimeen laitetaan pumpulta tuleva letku kiinni. Suihku aiheuttaa alipaineen ja alapuolinen letku imee vettä. Laita imuletkuun riittävän tiheä sihti, ettei iso kivi juutu liittimen kohtaan. Tällöin imuri pitää lähes joka kerta purkaa ja aikaa menee. Nyrkkisääntö on, että suihkupään halkaisija on noin 1/3 osa imuputken halkaisijasta. 50 mm imuri toimii pumpulla, jonka teho on noin 500 l/min. Imusyvyys noin 1,5 metriä.

Finndetectorilla on myynnissä tehdastekoiset 2″ tuuman imurit, joilla voi poistaa veden montusta. Klikkaa tästä.

Ejektori, johon letkut voi liittää kynsiliittimillä tai muilla kierreliittimillä.

Ejektori, johon letkut voi liittää kynsiliittimillä tai muilla kierreliittimillä.

Vastaa