Platinahipuista 1984

Tämä on julkaistu www.kultahippu.fi -sivustolla
© Seppo J. Partanen

Geologi Ville Saarinen tutki 1980-luvun alussa platinahippuja ja löytöjä Lapin kulta-alueella.  Tulokset hän julkaisi 1984 tutkimusraportissa ”Platinalöydöistä Lapissa”. Siinä hän kertoo tutkineensa 1981 Reino Vehviläisen valtausalueella 6,5 gramman kultaerän, jossa oli kaikkiaan viisi platinahippua. 1984 hän raportoi tutkineensa 350 kg upaa, joka oli koneellisesti huuhdottu edellisenä kesänä ja suurin osa kullasta oi jo otettu talteen. Siitä löytyi kuitenkin kultaa 11,5 g josta platinaa 46 mg.

Risto Vehviläisen platinahippu 2012.

Risto Vehviläinen jatkaa isänsä kullankaivajauraa Sotajoella ja tässä hän esittelee paikkaa, josta kesällä 2008 löytyi Unna, yksi kultahistorian suurimmista hipuista.

Risto Vehviläinen jatkaa isänsä työtä Sotajoen valtauksella ja hänen kuluneen kesänä platina- ja jalokivilöydöistään kerrotaan Kultahippu-sivuston etusivun uutisissa.

Puhdasta platinaa Saarinen kertoo löydetyn 15 eri paikasta.

–          ”Valokuvaaja P.O.Jansson on huuhtonut Ivalojoen pohjalta kultaa imurimenetelmällä. Kullan ohella tuli platinahippuja Janssonin mukaan 50 – 100 kpl, ehkä 200 mg. Lisäksi löytyi yksi noin kaksi grammaa painava platinahippu. Se lienee niin sanottua puhdasta platinaa. Hippu on edelleen Janssonilla.

–           Näyttää varmalta, että luonnon rikastusprosessi on joskus ollut niin raju, ettei pienimpiä kulta- ja platinahippuja ole jäänyt paikalle Näin on nimenomaan todettu tapahtuneen Palsiojalla.

–          Tehtyjen havaintojen mukaan on ilmeistä että platinaseoshippuja olisi esim. Ivalojoen vesistöalueen kultahuuhtomoissa huomattavasti enemmän kuin puhtaita platinahippuja.Platinaseoshippuihin alettiin kiinnittää paremmin huomiota
vasta muutama vuosi sitten kun Yrjö Vuorelainen löysi niitä Lemmenjoen alueelta huuhdotusta upasta”, sanoo Saarinen raportissaan.

Geologisen tutkimuslaitoksen kokoelmissa on Ivalojoki Kultalasta  vuonna 1896 löytynyt 13,39 g platinahippu. Tietoja muista kulta-alueen platinahipuista voit lukea kohdasta Hiput/Hippulista/ Hipputiedosto 1209, tässä sinne suora linkki.

https://www.kultahippu.fi/wp-content/uploads/2012/01/Hipputiedosto-1209.pdf