Mähösen Matti muistetetaan Tankavaarassa

Tankavaaran Loijakkakurussa pitkään kaivanutta Matti Mähöstä muistettiin elokuun 1. päivänä 2014 tarkoin valitun vierasjoukon läsnä ollessa. ”Muistolaatan kiinnitys Ilmakuopan Kestitysleirillä aamulla klo 9. Ajo-ohje Kanttuway – Sinset Boulevard – Via Vinetto, kävelyä Siemenkodan pihasta, jonka  nuotiopaikalla Matin ”Doris-lesken” polttohautaus. Asuna miel. tummahko puku, isot kunniamerkit ja upseereilla pitkät miekat. Muistoryypyt tarjotaan. Tervetuloa, sinä kutsuttu ystävä”, kuului kutsu tilaisuuteen.

Mähösen Matti lentojätkä Aaltion kuvaamana.

Mähösen Matti lentojätkä Aaltion kuvaamana.

CMatin kämpän edustalla sijainnut naisfiguuri ”Doris” alkoi lahota leskeksi jäätyään. Tässä Doriksen tuhkausta ovat todistamassa vasemmalta Hanski Aaltio, Raimo Niemelä, Juha Kauhanen, Heli Heinäaho, Pirkko Karhu, Anna-Maija ja Vili Roth ja Jussi Karhu. Matin muistolaatta on lammen takana näkyvän aihkin kyljessä.Matti vaikutti Lapin kultamailla yli 20 vuotta. Hän oli syntynyt Hollolassa 22.7.1932 ja kuoli Helsingissä 22.10.2009.  Hän oli aktiivisesti mukana Lapin Kullankaivajain liiton toiminnassa hoitaen ammattitaidolla ja rutiinilla puheenjohtajuutta vuosikokouksissa. Koulutukseltaan hän oli sähköinsinööri ja ekonomi. Kultahipun henkilötietojen mukaan hän kaivoi kultaa vuodesta 1977 Tankajoella, Hangasojalla ja Loijakkakurussa. Matti voitti kullanhuuhdonnan MM-kisoissa Tankavaarassa kultaa amatöörisarjassa 1978.

Matin viimeinen valtaus ”Gumppegurra” on nykyisin osa viereistä ”Ilmakuoppaa”. Muistolaatta kiinnitettiin valtauksen sisällä sijaitsevan pienen lammen rannalla olevaan kelohonkaan, Matin aihkiin.