Kullankaivajien ruskaretki Lemmenjoelle 1974

Hieno filmidokumentti 40 vuoden takaa

Dokumentissa vuodelta 1974 legendaariset kullankaivajat palaavat ruskaretkellä Lemmenjoen ihmeellisiin maisemiin muistelemaan kultakuumeen ja salaperäisen Petronellan aikaa.

Suurin osa miehistä oli mukana kultaryntäyksessä, joka alkoi 40-luvun puolivälissä Lemmenjoella. Tästä ajasta on syntynyt lukuisia unohtumattomia tarinoita, joiden paikkaansa pitävyyttä voi vain arvailla. Mukana oli mm. Yrjö ”Karhu” Korhonen, Ville Keurulainen ja Aaro Raumala, joka tarinan mukaan myi oman vaimonsa kilolla kultaa Heikki Kokolle.

Dokumentissa esittäytyvät myös Nipa Raumala, Isä-Jussi Mikkonen, Aatos Flinck, Veikko Nevalainen, Kauko Tiihonen, Toivo Heino, Juhani Jomppanen, Aili Keskitalo ja Aila Mikkonen.

Ruskaretki etenee Lemmenjoella kauniissa kansallismaisemissa veneillä ja kävellen. Välillä pysähdytään tarinoimaan vanhoille tutuille paikoille, ja matkan aikana saattaa muutama pieni kultahippu löytää vaskoolin pohjalle. Kuljetaan veneellä Njurgulahdesta Kultasatamaan ja patikoidaan Morgamojaa Pellisen kämpälle, Humulaan, Jomppasteojalle ja muistellaan yli kahden vuosikymmenen takaisia tapahtumia.

Kultakuumeen kokeneet miehet muistavat erityisesti kesän ja syksyn 1949, kun hollantilainen Petronella-niminen kaunis nainen ilmestyi Lemmenjoen kultamaille. Seikkailijatar toimi vain muutaman viikon kullankaivajien kokkina, mutta hänen mukaansa on nimetty mm. tuntureita (Petronellan kukkulat) ja veneitä.

Dokumentti nähtävissä Ylen elävässä arkistossa osoitteessa:

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/kullankaivajien_ruskaretki_ja_petronellan_hehkeat_kukkulat_99946.html#media=99944

Teksti: Antti Majala, täydennykset Seppo J. Partanen

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.