Kultahippusivusto

Tervetuloa kultahippu.fi -sivustolle.

Keräämme tälle sivustolle kullanetsintä ja -kaivu aiheisia tarinoita, historiaa sekä käytännön ohjeita kullankaivajille ja aiheesta kiinnostuneille. Sivustolla on yli 50 artikkelia ja artikkeleista on kymmeniä linkkejä kulta-aiheisille nettisivuille. Yläpalkissa on pääotsikot ja aiheen pääartikkelit, pääotsikon alta avautuvat alaotsikot. Katso esimerkiksi Historia ja tarinat/Ivalojoki/Kultala. Täydennämme sivuja jatkuvasti, lähetä kommentteja ja juttuehdotuksia tekijöille Seppo J. Partaselle tai Raimo Niemelälle osoitteeseen info(ät)kultahippu.fi.
Lapin Kullakaivajain Liitto ry järjestää 18.  – 20.1.2013

Uutta tietoa Lapin suurimmasta kultahipusta

Evertin veli Matti Kiviniemi kertoi 1980-luvun alussa velipojan löytäneen isomushipun Luton latvoilta. Kuva Tankavaarasta Seppo J. Partanen.

Lapin Kansassa on sunnuntaina 11.11.2012 laaja artikkeli Evert Kiviniemen 392,9 grammaa painavasta kultahipusta, joka on tällä hetkellä suurin löydetyistä ja tallella olevista isomuksista. Hipun löytöpaikasta on esitetty myöhemmin useita erilaisia versioita. Toimittaja Risto Pyykkö kaivoi esille geologi Erkki Kreivin tekemän haastattelun, jossa Heimo Yliriesto kertoo olleensa paikalla Evertin löytäessä hipun myöhään syksyllä 1935. Löytöpaikka on kertomuksen mukaan Luton läntisen haaran latvoilla Laanilassa nykyisen Viskitien tuntumassa, missä puro putoaa kapeaan jänkämaahan.

Alla linkki Lapin Kansan uutiseen, josta pääsee myös kuuntelemaan Ylirieston kertomuksen. Kopioi ja sijoita selaimeesi!

http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194777139713/artikkeli/nain%20loytyi%20suomen%20suurin%20kultahippu.html

Sotajoelta löytynyt 2,5 gramman platinahippu

Maija ja Risto Vehviläinen löysivät Sotajoelta 2,5 g platinahipun. Hippu löytyi  syyskuun lopussa Sotajoelta Erkkilänniemestä.


Samalta alueelta on löytynyt kolme korundia, violetti painaa noin 59 g, vaalea noin 79 g ja sinertävä noin 51 g. Vaalea korundi löytyi tänä kesänä (2012) Erkkilänniemestä ja nämä toiset viime kesänä myös Erkkilänniemestä.

Kesän 2012 suurin löytyi Puskulta

Lemmenjoen kultamailta Lapissa on löytynyt suuri kultahippu. Sirkka ja Kari Merenluoto löysivät ison kultahipun lauantaina 15.9.2012 Lemmenjoen Puskuojan yläjuoksulta.

Hippu painaa 127,1 grammaa ja se löytyi noin kuuden metrin syvyydestä. Kultahippu pääsee 12. suurten hippujen listalla. Samalta alueelta löysi Raimo Kanamäki 15 vuotta sitten yhtä suuren Iivariksi nimetyn kultahipun, joka muodoltaan on samannäköinen. Uutisesta kertoi ensimmäisenä YLE.

Platinahippuja on löytynyt Sotajoelta ennenkin. Lue 1984 tehty tutkimus kohdasta Hiput/Platinahiput 1984. Tässä suora linkki;

Sirkka Merenluoto ja 127,1 g hippu, jota pitää kädessään Jukka Kela. Kuva on otettu syys- ja lokakuun vaihteessa Merenluotojen kämpässä ja se on poimittu Jukka Kelan Facebook-sivulta, onnittelukäynniltä.

Hippu on palkinto vuosikymmeniä jatkuneelta kullankaivu-uralta. Merenluodot aloittivat kullankaivun Lemmenjoella 1970. Huippukesänä 1989 he saivat Miessijoen tehdaspiiristä kultaa 10,70 kg. Se on yksi kultahistorian suurimpia yhden kesän saaliita. Samoille lukemille pääsi Frans Björklund Ivalojoella 1870-luvun alussa ja ehkä Ruikan suku Ruikanmutkassa samoihin aikoihin sekä Korhosen, Pellisen, Kokon ja Isolan kaivuporukka miestä päälle 1940- ja 1950-lukujen vaihteessa, ehkäpä joku muukin.

Kanamäen 126, 95 g painavan Iivari-hipun analyysi löytyy nettisosoitteesta http://arkisto.gtk.fi/m19/3812/M19_3812_96_1.pdf

Paljon onnea Sirkka ja Kari

Metallinpaljastimia testattu

MikroPC-lehdessä numerossa 9/2012 on testattu neljä erilaista metallinpaljastinta kullankaivussa Lapissa. Jutun tekijä on Ari Haapalainen ja testissä ovat amerikkalaiset Fisher ja Garret, australialainen Minelab ja ranskalainen XP, niiden hintahaarukka on 535 – 1305 euroa. Lehti on Tallentumin julkaisema.

Kaivukauden päätäjäiset Laanilassa ja Barentsin alueen messut Saariselällä

Jäljennökset suurista kultahipuista

12.9.2012 pidettiin Laanilan Savottakahvilassa on kaivukauden päättäjäiset. Seppo J. Partanen esitteli suurimpien kultahippujen jäljennöksiä ja kertoi mielenkiintoisia löytötarinoita.

 

 

Elääkö kullankaivulla? Seppo Mauno todistaa, ettei sillä ihan elä ellei välillä syö!

Laanilan Savottakahvilan kasavaskauskisan voittajan oli helppo hymyillä, vaikka kuvaa otettaessa hän ei vielä tiennyt voittavansa.

 

Leif Rantala ja Seppo J. Partanen Hipputeoksen osastolla esittelemässä uutuuskirjaa

13. – 14.9.2012 järjestettiin Saariselän Areenassa (urheiluhalli) Barentsin alueen messut.  Ohjelmassa oli musiikkiesityksiä, Komin alueen esittely sekä kolmen uutuuskirjan julkistaminen. Yksi niistä on P. W. Aurénin Matkani Lapinmaassa 1867. Kirjassa P. W. Aurén kertoo matkoistaan Pohjois-Lapissa sekä kultaryntäyksen alkuajoista Ivalojoella. Hän oli mm. Kultalassa valtion virkamiehenä. Kirja on julkaistu ensimmäisen kerran 1894 ruotsinkielisenä, vasta nyt kirja on käännetty suomenkielle.

Jäähyväiset Laaniojalle ja kultakesälle 2012; Raimo Niemelä katselee haikeana ruskaan pukeutunutta puromaisemaa, jossa moni kultahippu vielä odottaa löytäjäänsä.

Lapin Kullankaivaja lehden viimeinen numero ilmestyi

Kullankaivaja lehti 3-4 2012 viimeinen numero

Kiitos Markku Arvelinille ja kaikille lehden artikkelien kirjoittajille ansiokkaasta työstä kultahistorian vaalimisesta sekä tämän päivän kullankaivun raportoinnista.Valitettavasti mielenkiintoinen lehti ei saanut tarpeeksi tilaajia, jotta lehden kustantaminen olisi ollut kannattavaa.

Kullankaivajien tuloksista ja edesottamuksista saamme kuitenkin vielä lukea Inarilaisen sivuilta. Kustantaja Ukko Media Oy tulee jatkossa julkaisemaan vuosittain ilmestyvää Kullankaivajan vuosikirjaa. Ensimmäinen kirja ilmestyy lokakuussa 2013.

Päivitetyt sivut:

Valokuvaaja ja kirjailija Matti Poutvaaran Suomen Matkailu-lehdessä 10/1951 0llut kuvareportaasi Lemmenjoen kiihkeästä kultakesästä luettavissa täällä: Historia ja tarinat/Lemmenjoki. Lisätty 29.10.2012. Tässä suora linkki juttuun:

https://www.kultahippu.fi/wp-content/uploads/2012/04/Lemmenjoki-51-pdf.pdf

Kullankaivajien pian 150 vuoden aikana jättämistä jäljistä Ivalojoella ja sen sivupuroilla Sotajoella, Palsinojalla ja Louhiojalla on ilmestynyt kirja suomeksi ja englanniksi. Kultamuseon julkaisemasta kirjasta tarkemmin; Kirjat/Ivalojoen kultatarinat kirjana

Etsimme 1930-luvun lopun valokuvan kaivupaikkaa. Katso Historia ja tarinat/ Saariselkä ja Laanila /Kullankaivajien jäljet Laaniojalla

Kirjat/Lapin Kullankaivaja lehdet Täältä löytyy kaikkien vanhojen numeroiden sisältö ja mitä numeroita on vielä saatavilla.

Hiput/Hippulista Merenluodon hiput tänä vuonna 18.9.2012.

Henkilötiedosto ja Hiput/Hippulistan platina ja kultahiput on päivitetty 12.12.2012

Oma Kaivos/Oman kaivoksen kustannuksia, uudelle sivulle on kerätty Kullanhuuhdontaluvan kustannuksia Metsähallituksen yhteyshenkilöiden tietoja 30.82012.

Oma Kaivos, huuhdontaluvan hakemuksen käsittely ja lupapäätös 8.8.2012

Lapin kullan kimallus elokuvan ja televisiosarjan taustoja: Historia ja tarinat/ Lapin kullankaivun historia/ Lapin kullan kimallus 19.7.2012

Pentti Karhunen 2011 kirjamessuilla Helsingissä, kuva Erkki Lilja.

Pyrkyripalsta/:Pentti Karhunen siirtyi kultahistoriaan, Pekka Salonen on poissa, Lasse Kockin muistolle, Martti Kalevi Mononen

Historia ja tarinat/:Saariselkä ja Laanila/Saariselän nimistö 2.7.2012, Lemmenjoki/Lemmenjoen vanhoja karttoja 27.6.2012, Lapin kullankaivun historia/ Kultasoutu Kutturasta Rovaniemellä 1980, Ivalojoki/Haaksirikko Toloskoskella

Ohjeita/Monttu, Välineitä, Vaskaus, Sauna

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.