Talvellakin löytyy hippuja ja valoa näkyvissä!

Luparuuhka purkautuu

Kultaseminaarissa tammikuun 2016 lopulla Tukesin edustaja Pasi Molkoselkä kertoi, että kullanhuuhdonlupien käsittely on nytkähtänyt eteenpäin. Joillakin hakijoilla lupa on ollut käsittelyssä kaksi kaivukautta.

Tämän vuoden aikana on 3.3.2016 mennessä tehty 15 lupapäätöstä ja odotettavissa on, että ruuhka purkautuu kesään mennessä. Toivotaan parasta.

Hippukirjurilla on  harvinainen onni;

talvellakin löytyy uusia kultahippuja lumen ja jään alta kaivamatta. Sirkka Merenluoto Inarista ilmoitti Lemmenjoen Puskuojalta syksyllä 2015 löytyneestä 52,2 g kultahipusta, joka on tähänastisten tietojen mukaan kolmanneksi suurin menneenä vuonna löydetyistä.  Näin hän kertoo:

–           Antti tuli kämpälle syömään 12. syyskuuta ja kysäisi minulta; ”Äiti. sinähän tykkäät kivistä, anna käsi”. Poika kaatoi käteeni kasan kiviä, joiden joukossa oli iso mutteri ja keltainen kimpale. Hän oli ennen lähtöään pehmittänyt ränniä ja poiminut tuomisensa sieltä. Antti nimesi 52,2 g painavan hipun tyttärensä mukaan Fiiaksi. Se oli Antin ensimmäinen iso löytö, työn tekivät isä ja poika yhdessä.

–          Poikamme Pekka löysi  kesällä 2014 Mustelma-hipun samalla tapaa. Kari oli toisaalla töissä ja Pekka kiirehti näyttämään hippua innoissaan liian lähelle kauhaa ja sai siitä töytäisyn. Siitä tämä 53,3 g hippu sai nimensä.

–          Pekka oli mukana myös heinäkuussa 1991 ”Hermannin onnetar”-hipun

Professori Herman Stigzelius tutkii Merenluotojen 1991 löytämään isomushippua, joka löytyi samala hetkellä, kun pienkone laskeutui tunturinkentälle.

Professori Herman Stigzelius tutkii Merenluotojen 1991 löytämään isomushippua, joka löytyi samala hetkellä, kun pienkone laskeutui tunturinkentälle.

löytämisessä. Pehmittivät isänsä kanssa rihloja  eri puolilla ränniä. Pekka äkkäsi hipun, sujautti sen taskuunsa ja kiiruhti  kämpälle kahvin keittoon. Siellä hän laittoi hipun pöydälle isänsä ihmeteltäväksi. Pekka jäi yksin kämpälle, kun Kari lähti tunturin toiselle puolelle näyttämään hippua Stigzeliukselle ja Partaselle, joita tuonut lentokone laskeutuu Martin Iiskonpalo kentälle löytöhetkellä.

Kun Kari ilmestyi Kangasniemen Jaskan kämpälle, siellä tiedettiin jo 72,1 g  isomushipun löytymisestä. Jaakko oli juuri soittanut päivittäisen puhelunsa kotiin Inariin, jonne tieto oli jo saapunut.

Sirkka ilmoitti samalla kahdesta vanhasta yli 20 g hippulöydöstä ja nämä tiedon on lisätty päivitettyyn hippulistaan johon on kirjattu 109 tiedossa olevaa kultahistorian suurinta hippua. Kymmenen niistä on Merenluodon löytämiä.

Työ jatkuu;  ” Kevät huollot alkaa, lähdemme Puskulle irrottamaan kaivinkoneen moottoria”, päättää Sirkka viestinsä 20.2.2016.

Hippulista 10.10.2017  = linkki päivitettyyn hippulistaan

”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Uusia kullankaivun nettisivuja Tankavaarasta

Tankavaaran toimijat Kultamuseo, Kultakylä sekä Metsähallituksen Luontokeskus ovat ryhtyneet aktiiviseen yhteistyöhön. Sen tuloksena on syntynyt kaksi korkealaatuista ja monikielistä nettisivustoa, esitteitä ja tapahtumia. Niillä pyritään maailmalaajuiseen tiedottamiseen. Mitä kaikkea Tankavaarassa puuhataan, lue juttumme ”Tankavaara tähyää maailmalle”, linkki alla.

Tankavaara tähyää maailmalle

Vihreästä ja luontoystävällisestä kullankaivusta kertovaan nettisivustoon pääset klikkaamalla alla vasemmalla olevaa kuvaa.

Kultamuseon, Kultakylä ja Luontokeskuksen nettisivuille pääset klikkaamalla alla oikealla olevaa kuvaa.

Tässä on Suomen kartan täydeltä vihreää luomukultaa ja Tankavaaran kohdalla on punainen granaatti, yksi kultamaiden monista korukivistä. Kuva Marki Lauronen.

Vihreä kulta linkki

Gold Park nettisivut

Gold Park linkki

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.