Valoa näkyvissä, muutoksia kaivoslakiin?

Kansanedustajat Hanna Mäntylä (ps) ja Heikki Autto (kok) ovat tehneet eduskunnassa kirjallisen kysymyksen kullankaivun tulevaisuudesta ja lakialoitteen kaivoslakiin.

Hanna Mäntylä on tehnyt 16.12.2013 kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle ”Kullankaivun tulevaisuus”.

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta kullankaivua olisi jatkossa mahdollisuus harjoittaa elinkeinona ja jotta pitkä, kulttuurisestikin arvokas kullankaivuperinne ei katkeaisi?

Miten hallitus aikoo varmistaa, että edellä kuvattu lupa- ja valitusmenettely ei pysäyttäisi kaivutoimintaa?

Aikooko hallitus ottaa kaivospiirien lakkauttamisen kokonaisuudessaan uudelleen tarkasteluun kaikkia osapuolia tasapuolisesti kuullen?

Katso tästä KIRJALLINEN KYSYMYS kokonaisuudessaan LKL:n sivulta.

Heikki Autto on tehnyt lakialoitteen, jossa kahdella sanalla ”tai kullanhuuhdontaluvan” kullankaivaja  voisi aloitta kaivutoiminnan, vaikka huuhdontaluvasta olisi valitettu.

Tässä on linkki Verkkouutisten nettisivulle LAKIALOITE KAIVOSLAIN MUUTOKSESTA.

Taustaa

Uuden kaivoslain mukaan kaikki kaivospiirit, jotka on perustettu kullanhuuhdontaa varten, lakkautetaan kahdeksan vuoden siirtymäajan jälkeen. Myös kaivospiirit, joilla harjoitetaan vain lapiokaivua, lakkautetaan.

Uusi kaivoslaki antoi kullanhuuhdontaluville valitusoikeuden. Jos luvasta valitetaan, niin kullanhuuhdontaa ei voi aloittaa ennen valitusten käsittelyä, joka saattaa kestää vuosikausia.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.