Lapin kullan kimallus 2018

Millaisia Lapin kultahiput ovat

Geologi ja erikoistutkija evp. Kari Kinnunen luennoi Lapin kultahipuista Suomen

Kari Kinnunen kotilaboratoriossaan.

Jalokiviharrastajien yleisötilaisuudessa Helsingissä marraskuun 12. päivä. Kari on työkseen tutkinut kultaa ja kultahippuja Geologian Tutkimuskeskuksessa kymmenien vuosien ajan. Nykyisin hän toimii Tampereen Kivikerhon julkaiseman Mineralia lehden päätoimittajana.

Tiivistetty versio Karin esityksestä löytyy netistä alla olevasta osoitteesta.

https://drive.google.com/file/d/1-EybnXxxSavOhPrh8LIxSM-EnKNHMDpG/view?fbclid=IwAR0lm1dv3q8ar_gfr1geqgoZvl6dyjWhH961_NJJomFbmV32fJ7jdRzfZxs

Lapin kultaa ja jalokiviä Mineraliassa

Mineralian uusin numero sisältää paljon kiinnostavaa tietoa jalo- ja korukivistä, kullöasta ja kullankaivajista.

Mineralia lehden uusi numero 3/2018 on juuri ilmestynyt. Tampereen Kivikerhon julkaiseman laadukkaan aikakauslehden sisältö on tällä kertaa painottunut Lapin kullalle, kullankaivulle ja jalokiville. Lehden päätoimittaja Kari Kinnunen kertoo menneiden vuosisatojen jalokivien etsimisestä Lapin perukoilta sekä kultamailta löydetyistä arvokivistä, niiden löytäjistä ja käytöstä korumuotoiluun. Toisessa artikkelissa Kinnunen erittelee tutkijan ammattitaidolla ”jalokivisoraa” eli kullankaivun yhteydessä löytyviä arvomineraaleja, jota voitaisiin jopa myydä pikkupusseissa kuten jo tehdään Amerikan Montanan safiiriesiintymän alueella.

Kultamaiden legendat sarjassa numerolla 7 Seppo J. Partanen kertoo Sirkka ja Kari Merenluodon elämänmittaisesta häämatkasta Lemmenjoelle ja kotiutumisesta Puskuojängän laitaan. Tässä palanen 10-sivuisen tarinan alusta:

–          Sirkka ja Kari Merenluoto tulivat ensi kertaa yhdessä Lemmenjoelle häämatkalla 50 vuotta sitten. Tunturimaa on tuttu Sirkan inarinsaamelaiselle suvulle jo monessa sukupolvessa. Kultaa he ovat täällä kaivaneet lähes 40 vuotta. Elämä on ollut täynnä onnen ja murheen hetkiä. Nyt onni lopulta näyttää hymyilevän, mutta uhkana on häätö kodiksi kasvaneelta Puskuojalta ensi vuoden jälkeen.

–          Kuva on Jäkäläpää-tunturin laelta kuluneen syksyn ruskassa. Kuvaaja Tytti Bräysy, jutun kirjoittaja ja Mineralia lehti omistaa kuvan Sirkka Merenluodolle; tässä on hänen sielunmaisemansa ja juurensa.

Mineralia ilmestyy neljänä numerona vuodessa. Sitä voi tilata vuosikertana 22 euroa, ostaa irtonumerona 6 e/kpl:  info@tampereenkivikerho.fi. Lehden nettiversioita voi lukea kerhon omilta sivuilta.

Katso elokuva Lapin kultaryntäyksestä

Jouni Ohtamaa kuvaa Piponiuksen kultavaltauksen rajapyykkiä 1871 Luttojoen latvoilla.

”Suomen 1. kultaryntäys ja Ivalojoen Kultala” on kuopiolaisen Jouni Ohtamaan elokuvallinen tietopaketti kultahistorian synnystä 1868-1870. Sen kokonaispituus on runsaat 42 minuuttia, josta 17 minuuttia kertoo kultaryntäyksen synnystä ja loput Ivalojoen Kultalan historiallisesta miljööstä, rakennuksista, upeista maisemista ja nähtävyyksistä. Jouni teki kuvaukset kesällä ja syksyllä 2018.

Seppo Maunon ei enää tarvinnut näytellä vanhaa kullankaivajaa. Lokakuisessa tunturipurossa rannat ja sormet jäätyvät.

Elokuvaa alkaa Seppo Maunon vaskausnäytöksellä, jonka jälkeen Seppo J. Partanen kertoo Lapin kullan löytymisestä ja löytäjistä sekä kultaryntäyksen johtaneista valtiovallan mittavista toimista. Jouni kuvittaa tarinaa upeilla otoksilla niistä maisemista ja lähiluonnosta, jotka ovat säilyneet muuttumattomina; kultapuro solisee, koski kohisee, rakkakivikko koettelee kulkijaa, jokilaakso katoaa kaukaisuuteen, maisema täyttyy tuntureista, erämaa on loputon. Vanhat asiakirjat, karttakuvat, kullanetsintäluvat ja dokumentit antavat lisäarvoa kuvakerronnalle.

Ivalojoen Kultala-osion Jouni kuvasi elokuussa 2018 järjestäessään kunnostus- ja siivoustalkoot Kruunun Stationin alueella. Metsähallituksen Luontopalvelujen erikoissuunnittelija Siiri Tolonen esittelee Kultalan rakentamista, historiaa, nähtävyyksiä, muinaismuistoja ja alkuvuosien merkittäviä tapahtumia. Kamera käy katsastamassa myös ympäristöä; Lihrin- ja Paavonkallion laelta avautuvat jokimaisemat, lähitunturit, alla kuohuvat kosket ja rotkokanjonit.

Kultahistoria on vaikuttanut Lapin muuttumiseen, asuttamiseen, teiden rakentamiseen, matkailuun ja kaikkeen kehitykseen yli 150 vuoden ajan. Tämä dokumenttielokuva kertoo, miten kaikki alkoi. Ohtamaa on vienyt kameransa sinne, missä luonto on säilynyt sellaisena, kuin se oli satojen kullanetsijöiden rynnätessä tiettömään Inarin Lappiin.

Elokuva on vapaasti katsottavissa Yuotubessa, linkki alla:

*******

Kullankaivu on ollut Lapin kehityksen veturi

Kultasymposium etsi kultahistorian vaikutuksia nykyisyyteen

Tätä Ruijan polkua Saariselän Ahopäällä ovat kullankaivajat taivaltaneet yli 150-vuotta. Heidän jälkiään etsivät tässä Kultasymposiumin osanottajat ensilumen aikaan 5. lokakuuta 2018.

Kullankaivu on monella tavalla vauhdittanut Lapin muuttumista tiettömästä erämaasta viihtyisäksi asuinpaikaksi ja kiehtovaksi matkailukohteeksi. Kulta on tuonut pohjoiseen luonnontutkijoita, geologeja, maantieteilijöitä, kirjailijoita, toimittajia, tuhansia kullankaivajia ja onnenetsijöitä. Inarin Lappi sai heistä uusia asukkaita, maanteitä, taloja, siltoja, monenlaisen tiedon ja taidon osaajia. Tankavaaran Kultamuseon Kultasymposiumissa 2018 pohdittiin sitä, miten kullankaivun jäljet näkyvät tämän päivän arjessa, elinkeinoissa, matkailussa, kaupassa, opetuksessa, historian ja luonnontieteiden tutkimisessa. Toinen päivä käytettiin tutustumalla ikivanhan Ruijan polun reittiin Kiilopään tieltä pohjoiseen.

Kuka kullan löysi

Jouni Ohtamaa kuvaa Seppo Maunon vaskausta tekeillä olevaan filmiin Ivalojoen kultaryntäyksestä 1870

Pohjustuksena symposiumille Seppo J. Partanen kertoi tiedon Lapin kullasta ja jalokivistä tulleen kirjoihin jo 1500-luvun lopulla. Lopullisen sysäyksen kultahistorialle antoivat geologiset tutkimukset ja niitä seuranneet kultalöydöt 1867 – 1869. Norjalainen geologi Tellef Dahll, kruununvouti Konrad Planting, vuori-insinööri Conrad Lihr, merimiehet Jaakob Ervast ja Nils Lepistö nostivat Lapin kullan koko Venäjän keisarikunnan ja Suomen Suurruhtinaanmaan tietoon.

Jouni Ohtamaa näytti dokumenttielokuvan keväällä 1870 rakennetusta Ivalojoen Kultalan Kruunun Stationista. Se on osa hänen työstämäänsä elokuvaa kultaryntäyksen alkamisesta.

Luttojoen latvapurot Saariselän ja Laanilan välissä ovat nähneet kullankaivajia jo yli 150 vuotta.

Inarin Lappi ja sen kultajoet Teno ja Ivalojoki nousivat kultalöytöjen myötä hetkessä koko maailman tietoisuuteen. Pitäjän väkiluku lähes kaksinkertaistui yli 500 miehen rynnätessä etsimään kultapaikkaa tai hakemaan töitä valtauksilta. Mukana oli muutama nainenkin pitämässä emännyyttä virkamiesjoukolle ja kullankaivajille. Valtio ryhtyi parantamaan kulkuyhteyksiä, raivaamaan koskia, merkitsemään kulkukeinoja, rakentamaan taloja. Säädettiin tiukka laki, joka määritteli kovat sakot vähäisestäkin rikkeestä ”maksettavaksi ilmiantajalle”. Tämän jälkeen Inarin Lappi on rikastunut kullankaivulla, ei niinkään löydetyllä kullalla, vaan sen etsimisellä ja toivolla löytämisestä. Harvat kultalöydöt ovat antaneet siivet tuhansille uusille unelmille.

Kulta kehityksen veturina

Kullankaivu Lapin puroilta on avannut tien monen kaivoksen perustamiselle. Tässä näyte Raahen kultakaivoksen kultamalmista Pekka Tuiskun esittelemän

 

Ivalojoen ja Laanilan alueella on toistakymmentä kultakaivosta 1900-luvun alusta. Lisäksi maasto on runsaasti vanhoja koekaivantoja, kuten tämä Laanilan Tullipalon kaivanto. Se lienee Prospektor Oy tekemä.

Kullankaivu sysäsi liikkeelle Pohjois-Lapin tutkimuksen ja kartoituksen, joka hyödynsi koko maata ja erityisesti geologian oppimista ja opetusta. Kartat tarkentuivat, ensimmäiset geologiset kartat valmistuivat, hiljentyneessä Ivalojoen Kultalassa aloitettiin revontulitutkimukset, emäkallion etsintä ja pohdinta aloitti ”kalliokultakuumeen” ja toi suuret yritykset koneineen kultakentille 1900-luvun alussa.

Kullankaivun vaikutuksesta geologiseen kehitykseen ja opetukseen puhuivat GTK:n aluejohtaja Kimmo Pietikäinen ja Oulun Yliopiston lehtori Pekka Tuisku. Pietikäinen toimi myös symposiumin puheenjohtajana. Kullankaivajien näkökulman esitti LKL:n puheenjohtaja Maija Vehviläinen, joka kaivaa kultaa miehensä Riston kanssa Sotajoella. Kaivosyrittäjä Harri Siitonen kertoi näkemyksensä kullankaivun merkityksestä pienkaivostoimintaan.

Matkailua ja muinaismuistoja

Ruijan vanha kulkureitti on merkitty Sompiosta Kiilopään tien kautta Laanilan, jossa Savottakahvilan Kaisa Särkelä odottaa vaeltajia. Paikka on myös kullankaivajien suosiossa.

Vanhojen kulkukeinojen jälkiä löytyy kaikkialta ja ne kertovat kulkemisesta ennen maanteitä. Reitit merkittiin veistämällä puuhun pilkka, kivikasoilla avotunturissa tai kuvan kaltaisilla puuviitoilla. Kuvassa oikealta Hanna Mattila Kultamuseossa, Seppo J. Partanen ja Siiri Tolonen MH:n Luontopalvelusta Ahopään päällä Laanilassa.

Kullankaivun vanhat jäljet ovat muinaismuistoja ja lain suojaamia. Kun 5-7 sukupolvi etsii ja kaivaa kultaa samoilta alueilta, on kullankaivajien suhtauduttava suojelevasti näihin jälkiin kaiken muun byrokratian ja valvonnan lisäksi. Muinaismuistot ruokkivat tehokkaasti myös Lapin voimakkaimmin kasvavaa elinkeinoa matkailua. Kullankaivu ja matkailu ovat koko 150-vuotisen olemassaolon ajan olleet läheisiä toisilleen. Ivalojoen Kultala, kultayhtiö Prospektorin päämaja ja myöhemmin keskikievari ja monet muut kultamaiden kohteet ovat paikkoja, joissa matkailija ja kullankaivaja ovat kohdanneet. Kullankaivusta on tullut luontainen houkutin Lapin vanhojen matkailumyyttien joukkoon: kesäyön aurinko, ruska, kaamos, porot, revontulet, kulta.

Arkeologi Juha-Pekka Joona Inarin Siidasta luennoi kullankaivun jäljistä ja niiden suojelusta. Erikoissuunnittelija Siiri Tolonen Metsähallituksen luontopalvelusta kertoi historiallisten kultakohteiden hoidosta ja arvosta. Matkailusta kultahistoriallisilla kohteilla kertoivat Ari Nissilä Ivalojoen Matkailupalvelusta ja Teuvo Katajamaa Luonto-Lomista. Molemmat yritykset järjestävät ohjelmapalveluja Ivalojoelle ja muihin kullankaivukohteisiin.

*************

Isoja hippuja löytyi Laanilasta

Hiljainen hippukesä 2018 sai täydennystä Mika Telilän Ruittuäytsistä kesäkuussa

Laanilan Kultareitin opaskartta Kutturan tien lähtöpisteessä.

löytämän 225 grammaisen jälkeen syyskuun lopulla. Pohjoisen lehdet Kaleva ja Lapin Kansa julkaisivat 25.9. nettisivuillaan Laanilasta löydetyistä 36 ja 24 gramman hipusta Tolosjokeen laskevalta Hangasojalta. Paikka on kultahistoriallinen, sillä siellä toimi 1900-luvun alussa yksi kultahistorian suurimmista kaivosyrityksistä Prospektor Oy, jolla oli satoja valtauksia, kymmeniä kultakaivoksia ja työmaita. Löydön läheisyydessä on tuolta ajalta peräisin oleva Everstin kaivos, joka on saanut nimensä yhtiön osakkaalta, Aulangon rakentajalta ja asekaupoilla rikastuneelta Hugo Standerskjöldiltä.

Löytöpaikka sijaitsee Heikki Saviharjun kaivospiirissä ja löytäjä oli raahelainen Aimo Kerttula. Löytöpaikka sijaitsee aivan Kultamuseon ja Metsähallituksen viitoittaman Laanilan kultareitin vierellä.  Reitti 5-7 km kulkee Kutturan tieltä Kaarle Kustaan kaivokselta Tolosjoelle, Kerkelän kaivosalueelle ja sieltä nelostielle Laanilan Paukkulassa.

Laanilan hipuilla on muutenkin historiallista arvoa, sillä noin puolen kilometrin päästä löysi Aleks Kiviniemi 1910 kultahistorian toiseksi suurimman hipun 385 g. Suurin hippu 393 g löytyi myös Laanilasta Luttojoen latvoilta. Hippujen löytöpaikoista on esitetty paljon epäilyjä, koska muita isomuksia on ollut niukasti. Eikä se ole ihme, sillä nyt löydetyt hiput olivat noin 10 metrin syvyydessä ja ne nousivat esille konekaivulla.

Hiput ovat esillä ja myynnissä Janne Kanniston Kuru-Koru myymälässä Oulussa.  Janne on itsekin kaivanut kauan kultaa löytöpaikan lähettyvillä Kuivakurussa ja hänen nykyinen kultamaansa on Vuotsossa.

Tässä linkki Kalevan juttuun:

Laanilan historialliset hiput 2018

Lisätietoa alueen historiasta:

Laanilan kultahistoria 

 

Tästä alkoi Lapin kultakuume 16.9. 1868

Lihrin patsas paljastettiin Nulkkamukassa kesällä 1987, puhumassa Herman Stigzelius.

Lihrin hauta Hietaniemessä Helsingissä.

Vuori-insinööri Johan Conrad Lihr tiesi, että erämainen Lappi oli suurten muutosten edessä, kun hän poimi pieniä kultahippuja peruskallion kolosta  150 vuotta sitten. Hän oli kolunnut lähes neljä kuukautta pohjoisen Lapin jokia ja puroja, kunnes lopulta vaskoolissa kimmelsi muutama kultahippu Ivalojoen Nulkkamukassa.

Näin alkoivat kultaryntäykset parikymmentä vuotta aiemmin Kaliforniassa ja Australiassa. Seurauksena oli kaaos, kansainvaellukset, riidat, kapinat, laittomuudet, rikokset, uuden tuleminen ja kaiken vanhan katoaminen.  Sitä Lihr tuskin aavisti, että 150 vuoden kuluttua tuhannet kullankaivajat vaskaavat samoja hippuja.

Kuva ja siinä oleva teksti Herman Stigzeliuksen kirjasta ”Kultakuume, Lapin kullan historia”.

 

Lapin kullankaivun pitkä  historia on täynnä dramatiikka.  Ryntäykset seurasivat toisiaan, muuttivat maata ja maisemaa, toivat teitä, siltoja ja uusia ihmisiä pohjoiseen Lappiin: Ivalojoki 1870, Sotajoki ja Palsinoja 1880, Laanilan ja kalliokultakuume 1901, sen uusi aalto 1924, Tankavaara 1934, Lemmenjoki 1945, hiljaiset vuosikymmenet 1950-1960, uusi nousu 1970 ja se jatkuu edelleen.

Kullankaivu on 150 vuoden ajan etsinyt suuruuttaan tai pienuuttaan, kulkenut kuin vuoristorataa. 5-7. sukupolvi etsii hippuja samoilta paikoilta.

Ihminen toiveineen ja unelmineen säilyy samanlaisena, lait, asetukset, määräykset, niiden tulkinnat ja tulkitsijat muuttuvat. Siksi kullankaivu on koko historiansa ajan taistellut olemassaolostaan, sen loppumista on ennustettu monta kertaa ja näin nytkin.

Lihr teki pitkän uran Suomen Rahapajan johtajana ja seurasi työssään hyvin läheltä Lapin kullankaivun vaiheita.  Hän työskenteli kesän 1870 Ivalojoen Kultalassa vuorimestarin apulaisena eli toiseksi tärkeimpänä virkamiehenä Ivalojoen kultaryntäyksessä.

Kullankaivulla on parhaillaan menossa kolme perättäistä juhlavuotta. Kesällä 1869 merimiehet Ervast ja Lepistö löysivät senaatin erikoisluvalla Ivalojoen Nulkkamukasta yli 2 kiloa kultaa.  Tämä poisti epäilyn kullan olemassaolosta ja avasi tien kultaryntäykselle, joka kaksinkertaisti Inarin pitäjän väkiluvun kesällä 1870

Lue Lihrin raportti kullanetsintäretkessä Lappiin kesällä 1868 klikkaamalla vasemmalla olevaa kuvaa.

Kullankaivajien juhlahetki Lihrin löytöpaikalla

Kuvat Kai Rantanen

Lapin Kullankaivajain liiton retkikunta nostaa 16.9. 2018 kiitosmaljan 150 vuotta sitten tapahtuneelle kultalöydölle ja löytäjille Ivalojoen Nulkkamukassa. Takana oikealla peruskallio, jonka koloista 0,2 mg kultaa löytyi lähtölaukauksena Lapin kultahistorialle.

Jäkäläseppele jäi kiitoksena yli 4000:lta LKL:n jäseneltä Kultamuseon 1987 pystyttämälle Lihrin patsaalle.

***************

Lemmenjoella paistoi kuu…

”Lemmenjoella paistoi kuu” erilaisena kuin tavallisesti heinäkuun viimeisenä viikonvaihteena 27.-28. Liekö Suomessa parempaa paikkaa punaisen kuun ja pimennyksen katsomiseen kuin Lemmenjoen kuulut tunturit. Tässä Tytti Tupuna Bräysyn kuvia mystisestä yöstä ja kuusta ”Martin Iiskonpalo”-tunturin laelta lentokentän laidalta.

Kuu kuumottaa lentokentän ja kirjaston yläpuolella ja toisessa kuvassa Tytti tanssii elämänriemua sen tunturin laella, jonka kahdella puolella ovat Lapin rikkaimmat kultapurot Miessi, Pusku ja Ruittu.

Eiköhän sieltä kohta lennä maailmalle suuria hippu-uutisia, jotka yleensä tulevat elo- ja syyskuussa

Alla linkki Tytin Facebook-sivuille, josta kuvat on poimittu. Tytin sivustolla on paljon muutakin mielenkiintoista:

https://www.facebook.com/tytti.braysy

Tankavaarassa kisailtiin ja juhlittiin

Kullanhuuhdonnan SM-kisat alkoivat Sodankylän Tankavaarassa torstaina 19. heinäkuuta ja kestivät loppuviikon. Tarjolla oli kisoja, monipuolista oheisohjelmaa, leikkimielisiä kisailuja  lapsille ja aikuisille. Mikä parasta; sisäänpääsy Tankavaaran tapahtumiin oli maksuton. 

Tässä linkki ohjelmaan:

http://www.tankavaaragold.fi/language/fi/kullanhuuhdonnan-sm-kilpailut/

Tankavaaran Tietosanomat 1984 – 2013 näköispainoksena

Tästä alkoi Tankavaaran kasvu kansaiväliseksi matkailukeskukseksi, vuosi oli 1984.

Katso tarkemmin klikkaamalla yllä olevaa kuvaa

 

Lapin kulta sai juhlamitalin

Lapin kullankaivun 150-vuotista historiaa on juhlistettu myös muistomitalilla. Suomen Moneta on suunnitellut ja Kultakeskus valmistanut messinkimitalit, jossa on mukana aito Lemmenjoen kultahippu. Muodoltaan mitali muistuttaa kullankaivajan vaskoolia. Toisella puolella on Lapin kartta, johon Lemmenjoen kohdalle on sijoitettu kultahippu. Vastapuolella on levollinen tunturimaisema, joka voisi olla vaikka Palsitunturi, Lapin kullan löytöpaikka 1868. Rannalla istuu kullankaivaja vaskoolinsa kanssa huuhtomassa hippuja.

Moneta on huomioinut Lapin kullankaivun muissakin tuotteissaan. Suomen kansalliseläin karhu on sekin saanut oman mitalinsa, johon on istutettu Lemmenjoen kultahippu. ”Tunturikulta on aitoa kultaa, joka on hankittu suoraa Lapin yksityisiltä kullankaivajilta. Kyseessä on keräilytuotteiden ja korujen markkinoinnissa käytetty termi, joka korostaa kullan suomalaista alkuperää”, sanoo yhtiö esitteessään ”Lumoava Lappi, kullankaivua ja luonnon rauhaa”.

Juhlamitalin halkaisija 3,86 mm, paksuus 3 mm ja paino 30,5 g. 

Monetan julkaisema aikakauslehti  ”Raha & Historia” on viime numeroissaan esitellyt näyttävästi Lapin kullankaivun historiaa ja nykyisyyttä.  Lehden numerossa 2/2017 oli kuvajuttu Lapin kullan 150-vuotisesta historiasta, reportaasi Lemmenjoen kultakesästä ja Mika Telilän hipuista. Lapin Kullankaivajain liiton laivaseminaari, Antti Aarnio-Wihurin hippukokoelma,  edellisen kesän isommusten löytäjät ja LKL:n tuore puheenjohtaja Maija Vehviläinen esiteltiin lehden ykkösnumerossa 2018. Vieressä kuva juhlaristeilyn jutun alusta. Lehden jutuissa on käytetty runsaasti sivustoltamme löydettyä aineistoa sekä LKL:n seminaarissa järjestämän tiedotustilaisuuden antia.

Kulta, kullankaivu ja kultahistoria on ollut aiheena tai aineena monissa juhla- ja muistomitalleissa. Tässä kuva Rahapaja Monetan markkinoimasta ja Kanadan rahapajan lyömästä Klondiken kultaryntäyksen 100 v mitalista ja kultarahakirjeestä vuodelta 1996.

Suomen Moneta on kansainväliseen konserniin kuuluva mitalien ja rahojen asiantuntija, tuottaja ja markkinoija. Se toimii yhteistyössä eri maiden keskuspankkien ja rahapajojen kanssa. Norjassa perustettu Samlerhuset on ollut toiminnassa vuodesta 1994 lähtien. Kuluneiden vuosien aikana yritys on vakiinnuttanut paikkansa keräilyrahojen asiantuntijana. Konsernilla on toimintaa neljässätoista Euroopan maassa. Aiemmin Moneta toimi Suomen Rahapajan markkinointiyhtiönä.

Lisätietoa löytyy osoitteesta  https://www.suomenmoneta.fi/

Lue Raha & historia-lehden numerosta 1/2018 kuvajuttu kullankaivajien juhlaristeilystä:

Laiva on lastattu kultahipuilla

 

*******

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.